sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

Kohteena Gdansk

Vihdoinkin  Gdanskissa!


Oi, sinä Itämeren helmi, kauan olen luoksesi kaivannut. Vihdoinkin pääsin katsomaan millainen kaupunki on Gdansk, joka sotiin asti  tunnettiin myös nimellä Danzig. Tai paremminkin kaupungin nimi  on vuorotellen ollut Gdansk tai Danzig vuosisatojen saatossa.
Saavuimme Gdanskiin kesän parhaaseen aikaan, auringonpaisteeseen ja turistisesonkiin ja se näkyi myös väkimäärissä, turisteja riitti parveilemaan Vanhan kaupungin kaduille kaupungin omien 460.000 asukkaan lisäksi.



Pari seikkaa kiinnitti oitis huomiomme, kaupungissa rakennettiin  paljon uutta ja vaikka uutta rakennettiin kovalla vauhdilla niin aina haluttiin säästää myös jotakin vanhaa ja historian patinoimaa niinkuin esimerkiksi talon vanha seinä tai pari. Nämä vanhat osat oli sitten ympätty uusiin rakennuksiin. Arvostan!







Kaupungin sydän on ilman muuta vanha kaupunki ja siellä kävelykatu Długa sekä Veikseljoen rannat. Näillä rannoilla oli uudisrakentaminen näkyvimpää, oli kivetystä, tyylikkäitä kahviloita, ökyhotelleja kuten Gdansk Hilton ja hotelli Gdansk.



Tuolla emme siis kuitenkaan asuneet, meidän majapaikaksemme olin valinnut hotelli Sadovan, se sijaitsi lähes kävelykatu Długan alussa, mutta jos olisi halunnut käyttää paljon junaa niin siinä tapauksessa toinen pää, luoteispää olisi ollut luonnikkaampi, rautatieasema kun sijaitsee siellä.




Tästä alkoi kaupunkikierroksemme





Pienvenesatama oli tupaten täynnä niinkuin ne heinäkuussa tapaavat olla joka paikassa.






Maailmapyörä ja nostokurki mahtuivat molemmat samaan maisemaan. 28 zlotya ja kaupunki oli hetken sinun.






Poseidonin patsas torilla oli kuvatuimpia kohteita, siitä pitivät linnutkin. Torilla viihtyivät myös musikantit, matkamuistokauppiaat ja jopa pythonkäärme.









Vanhan kaupungin perusnähtävyyksiin kuuluu Mariankirkko, joka valmistui 1502 ja on maailman suurin tiilestä rakennettu katedraali. Se on yli sata metriä pitkä ja korkeuttakin löytyy lähemmäs samaiset sata metriä. Kirkon torniin voi kiivetä ihailemaan maisemia mikäli intoa riittää ja jalka nousee.




Zielonyn sillanpielestä lähtevät laivat risteilylle ympäristöön. Suosittu paikka tuntui olevan Westerplatte, toisen maailmansodan alkamispaikan muistomerkki. Sinne oli kolmen vartin merimatka. Me emme kuitenkaan ostaneet tällaista risteilyä koska kävimme Sopotissa ja muistomerkki näkyi hyvin merelle ohi lipuessamme.






Gdansk on satamakaupunki ja yhdessä Gdynian kanssa se muodostaa ulkomaankaupan voimakaksikon. Yli puolet Puolan ulkomaankaupasta kulkee näiden satamien kautta. Kun otetaan mukaan vielä välissä oleva Sopot - kylpyläkaupunki, muodostuu kolmen kaupungin yksikkö,Trójimiasto, virkeä talousalue.
Satama Gdanskissa tuntui jatkuvan kilometrikaupalla, se oli uskomattoman laaja.








Sillanpielessä on tilaa myös pienvenesatamalle ja merimuseolle. Museo on sijoittunut Veikselin kummallekin puolelle, yli pääsee lossilla tai siltaa pitkin. Silta on tosin nostosilta, joka on puolikin tuntia välillä ylhäällä koska risteilyalusliikenne on vilkasta.
Maan vanhin nostokurki on säilytetty museon osana. Se seisoo samalla paikalla missä laivat ennen lastattiin ja purettiin.



s/s Sołdek on osa museota. Se on ensimmäinen toisen maailmansodan jälkeen Gdanskin telakalla rakennettu laiva. Sołdek  kuljetti hiiltä ja rautamalmia vuoteen 1980 asti.



Pari  päivistä kului tutkaillessa merikaupungin ilmapiiriä, ihmetellessä nähtävyyksiä ja etsien sitä makoisinta ravintolaa, yhtenä päivänä teimme laivamatkan Sopotiin.
 Viimeisen päivän ravintolavalintamme oli yllättäen saksalaistyyppinen ravintola. Se olikin ainoa paikka missä saksalaisuus näkyi, lähes koko Gdanskin väestöhän oli saksankielistä vielä ennen sotia.  Nykyään kielenä on useimmiten pelkkä puola, englantia puhutaan kyllä, mutta harvemmin löysi englanninkielisiä tekstejä mistään muualta kuin ruokalistoista.



Ilman muuta parhaat näköalat oli tästä ravintola Miasto Aniołowista. Tipin toivossa tarjoilijatyttö oli kirjoittanut laskuun henkilökohtaisen tervehdyksen, mikäs siinä, ruoka oli hyvää.



Osassa 2 piipahdamme Sopotissa.


Seuraa Fammon vaeltelua   Instagramissa ja

                                      blogit.fi

13 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista, Gdansk on selkeästi turakoituneempi kuin Szczecin, kun kerta englantiin törmää edes joskus. Herää myös kysymys, että jos tuo on niin merkittävä kauppakeskus, mitä jää enää Szczecinille.
    Mielenkiintoista on toisen maailmansodan alkamispaikka. Siitähän se lähti, kun Saksa hyökkäsi Puolaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin kai siinä kävi, saksalainen laiva avasi tulen vastakkaiselta jokirannalta tätä autonomista Danzigin aluetta kohti syyskuussa -39. Szczecin alueesta en osaa sanoa miten merkittävä se on, jokainen kai mainostaa omaa aluettaan.

      Poista
  2. Turusta pääsee tuonne niin edullisesti, että ensi kesänä on pakko yrittää vierailla. Kaunis kaupunki mitä kuvissa on tullut vastaan. Hyvä, että ruokalistat löytyy englanniksi.

    VastaaPoista
  3. Pääseehän sinne edullisesti kun ennakoi https://fammomatkalla.blogspot.fi/2017/07/halvalla-gdanskiin.html ettei käy niinkuin meille ja kaupunki on ehdottomasti käymisen arvoinen.

    VastaaPoista
  4. Wizzairilla lesin Turusta pari vuotta sitten Gdanskiin. Tutut maisemat. Paljon katseltavaa kauniissa vanhassa kaupungissa. Myös Sopot on varteenotettava paikka. Juttulinkkiä täälläkin tarjolla: https://matkallalahelletaikauas.wordpress.com/2016/11/17/gdanskin-ja-sopotin-minilomalla/
    Jotta kaupunkiin pääsee halvalla, pitää osata valita sopiva ajankohta.

    VastaaPoista
  5. Heh, aina ei voi onnistua, matkatovereillakin on sanansa sanottavana. Onnistuneen oloinen loma sinulla on ollut ja säätkin suosivat.

    VastaaPoista
  6. Puolassa olemme käyneet Krakovassa ja Varsovassa. Gdansk "pompahtaa" säännöllisin väliajoin vastaan lentotarjouksen tai jonkun tutun sinne tekemän reissun myötä, muttemme ihan vielä ole keksineet oikeaa syytä lähteä sinne - ihan vaan siksi, että halvalla saa, ei meille ihan riitä :-)
    Mutta olisihan tuo hyvä kohde sikäli, että monet ovat siellä käyneet, joten netistä löytyisi kyllä paljon koeteltua tietoa kaupungista!

    VastaaPoista
  7. Täällä Turun seudulla tuntee itsensä vähän kummajaiseksi jollei ole siellä vielä käynyt, varmasti helsinkiläisillä vastaavasti on Tallinnassa piipahtaminen yhtä helppo matka. Tulihan tehtyä ja voi olla, että käyn vielä toistekin, ihan mukava kaupunki, menee Varsovan ohi, mutta häviää Krakovalle.

    VastaaPoista
  8. Kaupunki houkuttaa jo yksistään halpojen lentojen vuoksi! Aivan mielenkiintoiselta paikaltahan tuo vaikuttaa! Pidetään mielessä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Halvat liput ja kaunis kaupunki, siinäpä toimiva yhtälö.

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  9. Gdanskissa oon käyny joskus ikuisuus sitten talvella. Näiden kuvien perusteella ois ihana käydä siellä kesälläkin. Ja kiva kuulla että siellä rakennetaan uutta.

    VastaaPoista
  10. Itse asiassa suurin osa kaupungista taitaa olla rakennettu uudestaan sodan jälkeen. Se tosin rakennetaan vanhojen mallien mukaiseksi

    VastaaPoista