sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Viisi asiaa joita minulle ei ole koskaan matkalla tapahtunut

VIISI ASIAA JOITA MINULLE EI OLE KOSKAAN MATKALLA TAPAHTUNUTElämä on arvaamatonta eikä koskaan pitäisi ennakolta kertoa suunnitelmistaan. Tämän sain katkerasti kokea kun olin hehkuttanut kaikille Etelä-Amerikan risteilystäni.  Risteily oli buukattu, lentoliput tilattu, hotellit katsottu valmiiksi, Iguassun matka suunniteltu, kuukausi siinä menisi. 
Ja sitten puuttui kohtalo asiaan. Kukaan ei tiedä mistä kyseinen ilmiö johtuu eikä sitä voi estää. Tammikuun alussa huomasin, että silmässä oli jotakin häikkää, mars silmälääkärille, passitus silmäpolille ja heti operoitavaksi. Verkkokalvo oli irronnut silmästä. Leikkaus sujui hyvin, mutta sen jälkeinen elämä oli tuskien taival. Kahden viikon riiputus pää alaspäin. Kuuteen viikkoon ei lukemista, ei tv:n katselua, ei saunomista, ei minkään nostamista. Ainoana hupina äänikirjat.
Silmään pumpattu kaasu haihtuu kahdeksassa viikossa, sitä ennen ei saa lentää.
Pian on seitsemän viikkoa kulunut, matkat on peruutettu, kaikki muukin toiminta on peruutettu, kaksi kuukautta elämästä on hävinnyt.  Plussaldona on, että näkökyky silmässä on tallella. Se on aika suuri plussa. Netissä väitetään, että verkkokalvon irtoama tapahtuu joka 10 000 ihmiselle. Taitaa olla vanhaa tietoa,  tuntuuhan sitä muillekin tapahtuvan.

Tämän vuoden ensimmäisessä postauksessani haluan listata viisi asiaa mitä ei koskaan ole tapahtunut neljällä mantereella matkustellessani (Australia puuttuu vielä).

1. En ole koskaan tullut ryöstetyksi

   Tämä onnellinen fakta ei johdu siitä, että olisin ollut erityisen pelokas ja varovainen matkoilla liikkuessani. Koska pimeys tulee aikaisin suurimmassa osassa maailmaa, on vaikeata välttyä pimeässä ja autioilla kaduilla kulkemiselta. Olen kuljeskellut yksin öisillä kujilla niin Guatemalassa, Nicaraguassa kuin öisellä Copacabanallakin. Tosin en ole pitänyt näytillä kultakoruja ja kelloja tai olkapäällä tarjolla olevia laukkuja. Ainakaan usein. Tämä varmaan onkin auttanut vaatimattoman vaatetuksen lisäksi. Mitäs ryöstämisen arvoista minulla olisi?2. Minulta ei ole myöskään koskaan varastettu mitään

Myönnettäköön, että moukan tuuria tämäkin. Olen itse unohtanut kamerani kahvilaan ja myyjä sai sitten juosta kaksi korttelia perässäni kameraani kiikuttaen. Olen myös nuorena liftarina unohtanut laukkuni liftauspaikalle ja kyydin antaja palasi takaisin sitä hakemaan. Ja niinhän se laukku nökötti siellä mihin sen olin hajamielisyyttäni unohtanut.
Moni palveluntarjoaja on yrittänyt pientä ylihinnoittelua ja vedätystä, mutta näitä ei kait lasketa varsinaisiin varkauksiin.

3. Minulle ei ole koskaan matkalla sattunut tapaturmaa

Olen kiltisti maksanut vakuutukseni, joskus on vakuutus ollut turhaan kahdessakin paikassa. Matkoillani on turistiripuli iskenyt minuun kyntensä muutaman kerran. Aika normaalia, olettaisin, mutta tapaturmaa minulle ei ole matkalla sattunut.
4. En ole koskaan myöhästynyt lennolta

No en ole. Olen myöhästynyt junasta, olen myöhästynyt laivasta, olen myöhästynyt bussista, mutta olen pitänyt huolen, että lennoilla olen ollut ajallani. En ole nukkunut liikaa tai juuttunut liikenteeseen. Lennot on joskus peruutettu, joskus aikoja on muutettu, toisinaan lennot ovat olleet myöhässä, joskus lentäjät ovat olleet lakossa. Kerran juutuimme lähtöselvitykseen ja ryntäsimme lähtöportille viime tipassa. Kerran taas yhteyslento odotti tunnin kun edellinen lento oli myöhässä. Tuuria kuitenkin tämäkin etten yhtään lentoa ole vielä missannut.5. En ole koskaan katunut matkakohdettani

Viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä. Joskus olen hetken ihmetellyt: --- Tännekö tuli matkustettua, olikohan tämä järkevä valinta. Kuitenkin, kaikissa paikoissa olen viihtynyt, jokaisessa paikassa on oma erikoisleimansa, omat hyvät puolensa ja jokaisesta kohteesta oppii jotain uutta. Aina ei kannata asua viiden tähden hotellissa ja nauttia all inclusivesta koska maailma on sitä vain harvoille.27 kommenttia:

 1. Mun isällä on irronnut myös verkkokalvo! Siinä sattui vielä hoitovirhettä ja muuta kommellusta, sitä sai sitten taistella vielä pitkään silmän parannuttua. Onneksi kuitenkin näkö säilyi. Samoin onneksi sinulla näkö säilyi, terveys on pääasia. Vaikka matkan peruuntuminen harmittaa, niin ajattelepas jos se verkkokalvo olisi irronnut siellä reissussa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän tässä on jossiteltu. Onnea oli tietysti olla kotona juuri silloin.

   Poista
 2. Minulle yleensä sattuu kaikenlaista, mutta joo, näitä ei ole sattunut reissussa. Minun kotiini on murtauduttu Suomessa ja minulta on varastettu Suomessa. Kerran nukahdin Suomessa junaan ja nukuin oman asemani yli. Sen olen oppinut, ettei mitään pidä kehua etukäteen, eikä mitään pidä sanoa varmaksi etukäteen. Vaikeasti sanon "ins Allah" kaikkeen tulevaisuutta koskevaan tai jos se vaikuttaa liian uskonnolliselta niin sitten "jos nyt ei mitään satu". Uskonnollisesta puheenollen, Nebukadressarin karma tuntuu seuraavan minua, Raamatun mukaanhan hän kehuskeli rakentamallaan kaupungilla ja menetti järkensä sen takia seitsemäksi vuodeksi, asui luolissa ja söi ruohoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä tuttua, olen nukahtanut bussissa ja junassa ja ajanut asemani ohi. Ei ole niin kauheasti kumminkaan haitannut koska takaisinpäinkin pääsee eikä mitään tärkeää yhteyttä tullut missattua. Kurja tunne kuitenkin herätessä.

   Poista
 3. Olen pahoillani, että sinun matkasi peruuntui, mutta tärkeintä on, että saat silmäsi kondikseen. Tosin tiedän sen tuskan kun jäät kotiin, vaikka voisit olla juuri nyt jossain ihan muualla. Itselle kävi samantyyppinen tapaus vuosi sitten ja kauan suunniteltu reissu Malediiveille peruuntui sairauden vuoksi. Kovasti Tsemppiä!

  VastaaPoista
 4. Heh :D Aina ei tosiaan kannata asua viiden tähden hotellissa all-inclusivella höystettynä, mutta silloin tällöin se tekee aika hyvää :)

  Ai kamala tuo silmä! Pääasia, että näkö säilyi. Huh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihtelu virkistää, kaikkea tulee kokeilla. All inclusive-matkassa on se vika, että täytyisi olla ruoka-aikoina kotona. Ihan liian suuri vaatimus jollei sitten ole vaikka sillä risteilyaluksella.

   Poista
 5. Tämä viimeinen kohta on todella hyvä ja pisti piettimään. Totta, minäkään en ole katunut yhtään matkakohdetta, sillä vaikka kohde itsessään ei olisi ollut kovin mieleenpainuva, reissussa on voinut olla jotain hohdokasta. Tai sitten se on "vain" yksi kokemus lisää, mikä aina rikastuttaa.

  VastaaPoista
 6. Tosi hyviä pointteja! Verkkokalvon irtoaminen oli varmaan kamalaa, mutta onneksi ilmeisesti vakuutus korvasi peruuntuneen matkan ja näkökyky säilyi! Muutenkin sulla on ollut kyllä todella hyvää tuuria matkassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti jotain korvaa. On sattumalta siinäkin jutussa pari muuttujaa. Tosin en ole vielä hakenutkaan korvausta.

   Poista
 7. No onpa Sinulla ollut huono tuuri, että osuit olemaan 1/10000:sta, mutta hyvä tietysti, jos lopputulos on kuitenkin hyvä.
  Minäkään en "uskaltanut" (lue osannut) kirjoittaa tätä haastetta ihan oikeassa muodossa, mutta kirjoitin kuitenkin hiukan aiheen vierestä säveltäen :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun olen tällainen ainainen sooloilija ja kaikkea on jo tullut tässä iässä koettua ja kokeiltua niin pakko oli vähän muokata haastetta.

   Poista
 8. Voi kylläpä on ollut huono tuuri. Mutta kai sitä voi varata uuden matkan myöhemmin. Vaikka tuossa kohdin varmasti harmittaa. Minulla tuosta listasta ei koskaan on voimassa vain en ole koskaan myöhästynyt lennoilta. Kaikki muu on koettu. Jopa Kreikassa nuorena tyttönä olin sairaalassa kolme yötä. Se oli kokemus jos mikä, koska sairaalassa oli ainoastaan yksi henkilö, joka osasi puhua saksaa. Ja minä heikosti sitä kieltä :) no hengissä selvittiin.

  VastaaPoista
 9. Aika ikävältä kuulostaa tuo verkkokalvon irtoaminen. Mutta tosiaankin, näkökyky on iso plussa! Minulta on varastettu omaisuutta ja rahaa, ja lennolta olen myöhästynyt useamman kerran, ikuinen hunsvotti kun olen. Mutta muihin kohtiin voin samaistua, matkakohteita ei ole tullut juurikaan kaduttua, onneksi!

  VastaaPoista
 10. Kohtuullisen suvereenisti ovat siis matkat sujuneet! Itsellänikään ei ole noista tainnut (vielä) mitään sattua vaikka lähellä on ollut sekä ryöstöt että myöhästymiset.

  Tsemppiä paranemiseen!

  VastaaPoista
 11. Voi harmin paikka. Onneksi näkökyky on tallessa, sen menettämiseen verrattuna matkan peruuntuminen on pikkujuttu! Toipumisia, mikään ei ole niin tärkeä kuin näkö. Olen ollut kerran lähellä menettää sen.

  Hyvin kirjoitettu juttu. Minullekaan ei noita ole tapahtunut, mutten silti uskalla lähteä mukaan tähän "haasteeseen", never say never.


  VastaaPoista
 12. Huh, kuulostaapa karmivalta tuo verkkokalvon irtoaminen. No, onneksi näkö säilyi! Tsemppiä paranemiseen! Matkojen peruuntumiset tietysti harmittaa. Meilläkin meni suunnitelmat viime kesänä uusiksi kun teloin jalkani. Mutta onneksi uusia matkoja tulee aina!

  P.S. Ensimmäistä lukuun ottamatta kaikki koettu. Valitettavasti. =)

  Arto / Cocoa etsimässä

  VastaaPoista
 13. Pikaista loppuparanemista silmälle! Ehkä risteilysi ei peruuntunutkaan, vaan siirtyi ainoastaan myöhemmäksi :) Hyvä tuuri sinulla näyttää noin muuten olleen matkassa! Itse olen myöhästynyt kerran lennolta, kun en ollut tajunnut että Lontoon metrolakko ruuhkauttaisi kaikki kaupungista ulos johtavat tiet täysin. Muita ikävyyksiä ei juuri sitten olekaan matkoilla sattunut, ja hyvä niin. Hauska myös kuulla, että joku muukin on ollut ainakin nuorena kova liftaamaan!

  Ps. Kannattaa laittaa kommentointiin Nimi/URL -vaihtoehto, niin on helpompi jättää kommentteja sinulle.

  VastaaPoista
 14. Voi surkeus sinun silmää ja peruuntuneita suunnitelmia, mutta onneksi näkökyky säilyi ja pian voit taas lentääkin.
  Minut on ryöstetty, minulta on varastettu, olen joutunut reissussa sairaalaan ja lennoltakin olen myöhästynyt, mutta kaikesta on aina selvitty ja matkainto vastoinkäymisistä huolimatta ei ole laantunut lainkaan.

  VastaaPoista
 15. Huh, no mut onneksi on näkökyky tallella! Se on pääasia, vaikka vähän joutui kärsimäänkin. Ja hyvä, että aika hyvin olet reissussa näköjään selvinnyt. Toivottavasti jatkossakin näin!

  VastaaPoista
 16. Kaikkea sitä voikin sattua. Onneksi olit kotona ja silmäperaatio meni hyvin. Pidin erityisesti vitoskohdasta. On hyvä taito löytää joka paikasta jotain käymisen arvoista!

  VastaaPoista
 17. Herra Murphy on taas ollut asialla, mutta onneksi näkö on tallella! Minulta vietiin teininä kreikkalaisen saaren satamassa pari viikkoa aiemmin rippilahjarahoilla ostettu mokkanahkainen takki, jonka taskussa olivat kotiavaimet ja passi. Takaisin Suomeen matkustin paikallisen poliisin käsin kreikaksi kirjoittamalla lappusella, jota tulliviranomaiset tarkastelivat viiden hengen voimin. Voin sanoa, että tilanne oli 15-vuotiaana suhteellisen kuumottava, varsinkin, kun matkustin Kreikasta Suomeen yksin. Loppu hyvin, kaikki hyvin, vaikka pitkään tapaus harmittikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurja tilanne nuorelle ja varmaankin kokemattomalle tytölle. En tiedä koska tämä on tapahtunut, mutta nykyisin EU-maissa katsotaan joskus läpi sormien tuota passi/henkilöllisyystodistusdokumentia. Ennen oli jäykempää.

   Poista
 18. Kirjoitin juuri tänään postauksen samasta aiheesta, ja oli yllättävän vaikea keksiä näitä! Helpompaa on kirjoittaa niistä asioista, mitä ON tapahtunut :) Verkkokalvon irtoaminen kuulostaa todella ikävältä...Hui!

  VastaaPoista
 19. No nyt oli kyllä kokemus! Wow. Tsemppiä paranemiseen!

  VastaaPoista
 20. Ohhoh, olipa tosiaan huono tuuri, mutta lopulta hyväkin tuuri, että ei sattunut reissussa - ja toivottavasti pääset kokemaan suunnitelmasi vielä uudestaan. Listastasi tuli mieleen, että kun Pariisiin saavuttuani lompakko pöllittiin heti, tuli siitä aika ikävä viikko. Ja en ole halunnut Pariisiinkaan sen jälkeen, vaikka tuosta jo 17 vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, että osasi olla huono tuuri. Nuo negatiiviset kokemukset kyllä heijastuu suoraan paikkaan missä ne on koettu. Tilastojen mukaan eniten varkauksia sattuu juuri kun matkailija on saapunut perille. Hän ei osaa olla tarpeeksi varovainen. Epäilen kyllä, että pitkäkyntiset iskevät kiinni juuri näihin vastatulleisiin juuri tästä syystä.

   Poista