torstai 20. heinäkuuta 2017

Halvalla Gdanskiin?


HALVALLA GDANSKIIN?


Sähköpostiini tupsahtelee tavan takaa mainoksia joissa luvataan lentoliput Gdanskiin 27 euron sopuhintaan.
Kyseessä on halpalentoyhtiö Wizz air, joka ei ole enää mikään uusi yrittäjä, vaan on kiilannut jalkansa tukevasti ovenrakoon kilpailtessa yhtiöiden lento-osuuksista. Olen jo pitkään halunnut kokeilla noita edullisia lentoja Puolaan, etupäässä siitä syystä, että lennot lähtevät - jabadabaduu - Turusta mihin minulla on 90 kilometrin ajomatka kun taas Helsinki-Vantaa-kentälle matkaa kertyy 265 km. Miksi Wizz air lentää juuri Turusta? Luultavasti syynä ovat puolalaiset työntekijät Turussa ja Olkiluodossa, kysyntää on riittänyt ainakin toistaiseksi.
Tänä kesänä päätin vihdoinkin tarttua tilaisuuteen ja testata kyseisen lentoyhtiön.


Suunnittelin, että 3 yötä olisi juuri sopiva määra viettää Puolan maaperällä, ajankohta olisi joskus heinäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana, siis raamit olivat väljät.  Ja sitten vaan tilaamaan.

Ensimmäinen pettymys tuli välittömästi, niitä 27 euron lentoja ei löytynytkään , ei ainakaan enää kesäkuun loppupuolella, tai sitten ne oli jo löydetty ja vikkelästi hävinneet parempiin taskuihin. Ensimmäinen lento Gdanskiin hintaan 27,47 lähtisi vasta 2.8. Takaisin ei ihan heti alle satasen pääsisi, mutta 16.8. irtoaisi matka takaisin superedulliseen hintaan 19,90.
Mutta, mutta, kun se lomapahanen olisi jo heinäkuussa. Gdanskiin pääsi kuitenkin 9.7. hintaan 79,99 ja takaisin kolmen päivän kuluttua hintaan 69,99. Ei enää kuitenkaan ihan yhtä edullista.
Sitten alkoi vääntö lisämaksuista. Ruumaan menevän laukun olisi saanut mukaansa hintaan 37 euroa/suunta. Käsimatkatavaran sai ottaa ilmaiseksi vain jos se oli 42x32x25cm. Siis pikkureppu. Isompi reppu; 56x45x25cm matkustamoon maksoi 18€/suunta. Ja jos halusi mukaansa ylimääräisenä tietokone- tai kameralaukun niin 5€ ja asia järjestyi.
Mikäli halusi matkatoverinsa kanssa istumaan vierekkäin niin siitä lystistä sai pulittaa 6-16€ paikasta riippuen ja ikkunapaikka oli aina kalliimpi kuin muut paikat. No, ehkä kestäisin istua tunnin erossa puolisostani, ei siis paikkavarausta.
Lentoinformaatio kännykkään, no ei sitä toki ilmaiseksi anneta ; 1€, silvuplee.
Sen lisäksi kaikki sellaiset maksut kuin priority boarding, vaihtomaksut ja vakuutukset.
Ja tietenkin checking-in itse tulostamalla. Tiskiltä otettaessa 10€.

Laukun koko muodostui avainkysymykseksi. Kun lennot oli varattu tuli 2 tekstiviestiä joissa huolestuneina siitä etten joutuisi maksamaan portilla enemmän ehdotettiin, että sittenkin ottaisin isomman laukun ajoissa. Kun en taipunut maanitteluihin tuli vielä viimeisenä aamuna tarjous kympin alennuksesta jos sittenkin päätyisin suurempaan laukkuun. En päätynyt kun olin jo pakannut. Kolmen päivän vaatteet helleaikana mahtuvat yllättävän pieneen tilaan.

Sitten koittikin jo lähtöpäivä. Matka Turun lentokentälle oli sopivan lyhyt ja auton sai parkkiin ihan lentoaseman viereen. Ruuhka oli kaukana tältä lentoasemalta. Wizz airin kone laskeutui kentälle ja uudelleenpakkaaminen alkoi melkein välittömästi. Ja kyllä vain, laukkujen koko tarkistettiin. Jos laukku vaikutti liian suurelta, täytyi se ahtaa tietyn suuruiseen metallikoriin. Muuten lentokenttähenkilökunta toki oli ystävällistä. Kone myös lähti aikataulussa ja istumapaikatkin olivat vierekkäin koneen takaosassa, toinen jopa ikkunapaikka.  Matkan aikana voi ostaa virvokkeita, mutta eipä siinä paljon ehdi ostelemaan kun matka kestää vain tunnin ja kymmenen minuuttia.
Aikataulu piti sillä perillä kone oli jopa 5 minuuttia etuajassa.
Lech Walesan lentokentältä pääsee kaupunkiin sekä bussilla että junalla. Tiesimme, että vain bussi menisi perille asti, mutta epähuomiossa menimme junalla ja sehän menikin vain Wrzeszczin asemalle. Siellä olisi pitänyt vaihtaa paikallisjunaan, emme kuitenkaan jaksaneet vaan otimme taksin hotellille. Kustannukset: 2 junalippua 7,90 ja taksi 50 zlotyä + ilmainen sight-seeing kovin puheliaan, vähän iäkkäämmän, kovasti kantaaottavan  taksinkuljettajan tarjoamana. (Valuuttakurssi: 1 euro =n. 4 zlotya).

Myös paluumatka sujui rutiinilla, otimme hotellilta taksin koska oli vielä varhaista,
70 zlotya. Kone lähti ajoissa ja saapui perille aikataulussa. Neljän päivän parkkilippu maksoi 32€ ja maksuautomaatti löytyi helposti pieneltä asemalta.
Koneessa asiakkaita palveli kaksi nyrpeäilmeistä lentoemäntää, mutta aivan totta, mehän emme myöskään maksaneet lisämaksua hymystä.

Mitkä siis olivat meidän matkakustannuksemme kun mukana oli 2 henkilöä? 
- lentoliput parhaaseen sesonkiaikaan 300€ 
- puhelininfo (kyllä vain, siihen sorruin) 1€
- junat ja taksit lentokentälle ja lentokentältä n.32€
- lentokenttäparkki 4 päivää 32€
Yhteensä 365€  Minun mielestäni ei kovinkaan edullista kun kyseessä on halpalentoyhtiö ja kohde on noinkin lähellä, muuten kyllä.
Vertailun vuoksi tarkan markan matka käyttäen busseja molemmilla lentokentillä:
-lentoliput kahdelle 110,20
- bussit Puola  n. 6,50
- bussit Turku 12,80
Yhteensä 129,50
Matka olisi siis todella mahdollista  saada hyvinkin edullisesti, siis jos onnistuu saamaan ne 27,47 euron lentoliput...

5 kommenttia:

 1. Huh, tulipa lopulta kalliiksi! Olen huomannut, että sesonkina ei kannata Wizzairilla matkustaa, liput sekä myöskin matkatavarat ovat off-seasonina hurjasti halvempia. Matkalaukku ruumaan oli muistaakseni pari vuotta sitten marraskuussa 15e/suunta, kässärit 10e/suunta. Lisäksi helmikuussa onnistuin nappaamaan menopaluun Tku-Gdansk vaivaisella kaksikymppisellä!
  Toivottavasti Gdansk oli kuitenkin satsatun rahan arvoinen kohde! :)

  VastaaPoista
 2. Näinhän se on, heinäkuussa kannattaa pysyä kotona ja jättää ruuhkaiset ja kalliit kohteet muiden nautittaviksi. Mutta kaupunki sinällään on mielenkiintoinen ja hienokin.

  VastaaPoista
 3. Sepä se. Sesonki aikaan tottakai korkeammat hinnat. Itse törmäsin ollessani siellä samoihin ongelmiin. Juttua löytyy blogista: https://matkallalahelletaikauas.wordpress.com/2016/11/17/gdanskin-ja-sopotin-minilomalla/

  VastaaPoista
 4. Entä hotellin hinta?

  VastaaPoista
 5. Meidän hotellimme oli hotelli Sadova. Maksoi kolmelta yöltä 300 euroa aamiaisineen, saunoineen.ja uima-altaineen. Tästä hinnasta oli jo alennus laskettu pois.Toki edullisempaakin majoitusta löytyy, jopa heinäkuussa.Eri ihmiset priorisoivat erilaisia asioita.

  VastaaPoista