tiistai 13. maaliskuuta 2018

Risteilyn syvempi olemus

Risteily? Mitä tuo tuttu sana sisältää? Onko se yhden yön Tallinnanristeily vaiko kahden yön Tukholmanristeily vaiko jotain ihan muuta? Minun Etelä-Amerikan risteilyni on nyt ohi ja olen jo kotiutunutkin pikku vaikeuksien jälkeen. Millainen risteily se oli ja miten risteilyllä kului 16 päivää? 
Laivamme oli Princess-yhtiön Island Princess, sen matkustajakapasiteetti on 3000 ja miehistöä on lähes saman verran. Laiva risteilee Karibialla, Tyynellä merellä Alaskassa asti ja tietysti Atlantilla. Tämänkertainen risteily oli alkanut Fort Lauderdalesta 26 päivää aikaisemmin, alus oli jo vieraillut St Martenilla, Martiniquella, St Vincentillä, Grenadassa, Trinidadissa, Devils´s islandilla, Brasiliassa ja  Uruguayssa ja saapunut viimein Buenos Airesiin, nyt oli meidän vuoromme astua laivaan. Olisimme laivalla 16 vuorokautta ja poistuisimme Chilen San Antoniossa. Sieltä laiva kuitenkin jatkaisi matkaansa  matkaansa Peruun ja Ecuadoriin, pujahtaen Panaman kanavan läpi takaisin Karibialle, vierailisi vielä Kolumbiassa ja Aruballa ja palaisi sen jälkeen lähtösatamaansa Fort Lauderdaleen. Koko matka kestäisi 61 vuorokautta ja uskomatonta kyllä, mutta suurin osa matkustajista olisi mukana alusta loppuun.
Meidän etappimme aikana laiva pysähtyisi Argentiinan puolella Puerto Madrynissa ja Ushuialla, kävisi Englannille kuuluvilla Falklandin saarilla, kiertäisi Kap Hornin, kävisi ihailemassa Amalia-jäätikköä ja vierailisi Chilen puolella Puntas Arenasissa, Puerto Monttissa ja Chacabucossa.
Ennen risteilyä käväisi mielessä, että kohteiden väliset meripäivät saattaisivat olla yksitoikkoisia - turha pelko, siitä pitivät huolen laivan runsaat harrastusmahdollisuudet. Liikuntaa harrastaville löytyi kuntosali, erilaisia tanssitunteja, kuten zumbaa, paritanssin opetusta, vatsatanssia, rivitanssia. Sen lisäksi voi pelata pingistä ja minigolfia.
Laivalla oli mm. käsityökerho, rumpukerho, espanjantunnit, bridgekerho, päivittäin toistuvia tietokilpailuja, erilaisia muita kerhoja kuten sijoittajien klubi, kirjallisuus- ja taideklubit. Ulkokannelta löytyi jättiskriini jolta voi katsoa elokuvia aamusta iltaan, ulkona oli myös uima-allas ja kaksi poreallasta. Vähän tuulisemmalla säällä allas tosin suljettiin ja oli uitava sisäaltaassa.

Iltaisin oli laivan teatterissa  joka ilta erilainen show jolla oli kaksi esityskertaa. Esitysten taso vaihteli keskinkertaisesta loistavaan, Buenos Airesissa laivalla vieraili upea tangoshow, välillä saimme nauttia musiikkiesityksistä ja välillä koomikoista tai akrobaateista.


                 Rogerio Tutti - taitava pianisti ja valloittava persoona


Iltaisin voi laulaa karaokea tai pyörähdellä orkesterin tahtiin. Orkestereitakin oli tietysti useita. Jollei muuta ohjelmaa keksinyt voi tietysti viettää iltansa uhkapelejä harrastaen. Laivalla oli myös kylpyläpalvelut, parturi ja pyykkipalvelu, nämä olivat kuitenkin maksullisia.
Joka viides ilta oli juhlailta. Tässä shamppanjaputouksen viimeistelyä


Zinger Quartet - yksi laivan bändeistä

Melkein kaikissa hyteissä oli parveke, meidän hytissämme ei ollut. Tähän voi vain todeta, että aikainen lintu madon nappaa ja nopea varaaja parvekkeellisen hytin. Luulimme tosin olevamme ajoissa liikkeellä, mutta jotkut varaavat seuraavan risteilyn jo edellisen risteilyn aikana. Matkustajien risteilymäärät muuten olivat uskomattomia, joku sanoi olevansa 28:lla risteilyllään ja yhdellä jos toisellakin oli risteilyluku kolmannella kymmenellä. Toisaalta, mikäli laskisin kaikki Ruotsinristeilyt niin kyllä minullakin tietysti 100 risteilyä pamahtaisi rikki, mutta käsitän ne vain välttämättömiksi merimatkoiksi päästä Ruotsin puolelle.
Risteilijäjoukko koostui lähinnä amerikkalaisista ja kanadalaisista australialaisvahvistuksella. Eurooppalaisiakin oli mukana, lähinnä Englannista ja Irlannista, ainuttakaan skandinaavia, saati suomalaista emme bonganneet.
Varmastikin johtuen risteilyn pituudesta useimmat matkustajat olivat eläkeläisiä, lapsia ei näkynyt paria poikkeusta lukuunottamatta. Runsaan kahden viikon aikana syntyi jo tuttavuuksia, ystävättärelleni jopa fanijoukko johtuen hänen ahkerasta osallistumisestaan karaokeen.

Useimmat maavierailut suoritettiin laivan omilla pelastusveneillä, useinmiten sää oli hyvä ja lyhyt merimatka rantaan nautinto, mutta Falklandin saarilla osa retkeilijöistä joutui aikamoiseen kieputukseen koska tuuli yltyi iltaa kohden.

Laivan pelastusveneet "tenderit"

No entäs sitten se ruokapuoli? Yksinkertainen vastaus, sitä riitti ja se oli hyvää. Buffetti oli auki aamuvarhaisesta ilta yhteentoista. Illallisravintola Provence Dining Room:iin oli kaksi vuoroa joista oli valittava toinen ja varattava se etukäteen. Pukeutuminen oli siellä vähän juhlavampaa ja kolmena juhlapäivänä toivottiin sitä parempaa pukua myös asiakkaiden päälle, tarjoilijathan olivat aina tyylikkäitä. Tosin kaikki eivät pukukoodeista piitanneet, mutta he yleensä söivätkin buffassa. Tarjoilijat pyörivät ympärillä niinkuin ei kotomaassa koskaan. 
Jos halusi jotain erikoista oli tarjolla kolme muuta ravintolaa, italiaisia ruokia tarjoileva Sabatini's , kreolilainen keittiö Bayou Cafe ja Crab Shack, joka tarjosi merellisiä herkkuja. Nämä ravintolat veloittivat kattausmaksun. Oli tietysti myös hampurilaisia ja pizzaa tarjoileva grilli.
Juomapaketit olivat laivalla kalliita, 59,99$/päivä ja ne olisi pitänyt ottaa koko matkan ajaksi, niinpä alkoholia haluavat  hyödynsivät laivan happy hour-tuntia tai toivat pullonsa maista. Sieltä ei tosin saanut tuoda kuin yhden viinipullon, mutta eipä tuota sääntöä tunnuttu noudatettavan.

Toinen kallis asia laivalla oli Internetin käyttö, 0,69 minuutilta tai pakettina 120 minuuttia 72,95 ja 240 minuuttia 102,95. Ihan vertailun vuoksi katselin muiden yhtiöiden nettimaksuja ja kalliita olivat nekin, mutta Princess line ei ainakaan ollut niitä halvimpia. Platinum-asiakkaat saivat kuitenkin ilmaisen Internetpaketin. Ja merellähän yhteydet ovat hitaita, niinpä ihmiset hyödynsivätkin satamapalveluja. Aina ei sekään kuitenkaan onnistunut runsaan käyttäjämäärän takia.
Vierailusatamista kerronkin sitten seuraavissa postauksissa.

Kärsin tässä muuten ikävistä vieroitusoireista kun kukaan ei sijaa sänkyäni tai laita edes ruokaa, ei edes vaatimattomampaa...

2 kommenttia:

  1. Noita laivaristeilyjä ollaan katsottu mutta vielä ei toteutettu. Tämä teidän kuulostaa mielenkiintoiselta, koska reitti ei ole aivan tavanomainen. Pitää lukea muutkin risteilyyn liittyvät jutut.

    VastaaPoista
  2. Karibialla on kyllä enemmän valinnanvaraa, näitä on vähemmän. Ja niitä postauksia satamista kirjoittelen tässä pikkuhiljaa lisää.

    VastaaPoista