lauantai 8. huhtikuuta 2017

Brunei

KIINALAINEN UUSIVUOSI BRUNEISSA


Oletko kyllästynyt eurooppalaisiin menomestoihin? 

Ärsyttääkö aamutunneille asti kestävä tanssinjytke ja humalaisten 

hoilaaminen?

Eipä hätää, kokeile silloin Bruneita, siellä kaupunki hiljenee jo 

kahdeksalta illalla ja yöt ovat takuuvarmasti rauhallisia.Lapsena kun luit Aku ankkaa, niin siellä seikkaili Brunein 

sulttaani. Luulit ehkä, että Brunein sulttaani oli keksitty juttu. 

Eipäs ollutkaan, Brunein sulttaani on todellakin olemassa ja oli 

vielä hetki sitten maailman rikkain mies. Siis oikeasti.

Nykyäänkin hän kuuluu neljän rikkaimman koplaan. Sulttaanin

 rahat ovat peräisin - no mistäs muustakaan kuin öljystä.

Sulttaanin palatsikin on maailman suurin, noin 200 000 

neliömetrin suuruinen. Sulttaanin autokokoelma, noin 7000 Rolls 

Roycea, Ferraria ja muuta ajopeliä ei kuitenkaan mahdu palatsiin, 

vaan ne on sijoitettu lähellä oleviin lentokonehalleihin.


Brunei on ikivanha valtio joka ennen käsitti koko Borneon, 

nykyisin vain osan siitä. Sodan jälkeen Brunei kuului brittiläiseen 

kansainyhteisöön ja itsenäistyi vasta vuonna 1984.

Brunein lippu. Siihen  lisättiin 1906 islamilainen puolikuu ja sen 

päälle punainen kuvio. Siinä lukee arabiaksi Jumalan avulla hyvä voittaa sekä Brunei - rauhan kaupunki.Pistäydyimme Bruneissa Malesian matkamme aikana. Kiinalainen uusivuosi olisi 19.2.2015  ja visiittimme Bruneihin oli ajoitettu siihen. Nousimme koneesta pääkaupungin; Bandar Seri Begawanin lentokentällä, olisi mielenkiintoista nähdä mitä kaikkea bruneilaiset olivat keksineet uuden vuoden juhlistamiseksi, asuuhan kaupungissa merkittävä kiinalaisyhteisö ja juhlat esim. Malesian puolella kestävät koko viikon.

Kaupunki oli autio ja kuuma, tosin koko maassa asuukin vain 330 000 asukasta. Brunei - koko nimeltään Negara Brunei Darussalam koostuu kahdesta erillään olevasta osasta. Itäinen puoli koostuu enimmäkseen viidakosta, länsipuolella sijaitsee kaupunkiasutus.

Kaupungin suurimmat nähtävyydet ovat kaksi moskeijaa; 

kaupungin parhaalla paikalla oleva entisen sulttaanin

rakennuttama valkomarmorinen, kultakupolinen moskeija ja

 hieman syrjässä sijaitseva, nykyisen sulttaanin, Hassanal Bolkiahin

 rakennuttama moskeija. Molemmat moskeijat ovat vain miehille, 

eivätkä turistitkaan ole toivottuja, sisälle kuitenkin saimme 

kurkistaa, valokuvaus tosin oli kiellettyä.

Omar Ali Saifuddien moskeija
Muita nähtävyyksiä ovat Brunein museo, täynnä erilaisia aseita ja

 kolikoita sekä kuninkaallinen museo. Bruneilaiset itse parveilivat

Yayasan-ostoskeskuksessa. Se olikin sopivan viileä paikka 

kolmenkymmenen asteen helteessä. Ostarilta löytyi kansainvälisiä 


merkkiputiikkeja, rahanvaihtopiste, kiinalaisliikkeitä, 

ruokapaikkoja ja suuri elintarvikeosasto. Toinen, vielä suurempi ja

 komeampi ostoskeskus löytyi viiden kilometrin päästä. Neljässä

 kerroksessa oli saatavana kaikkea mahdollista. Ostoskeskuksessa 

voi myös käväistä elokuvissa ja ruokailla malesialaisissa ja 

kiinalaisissa ravintoloissa. Olutta tai väkevämpiä ei ollut tarjolla

 missään, oli tyydyttävä jääteehen tai virvoitusjuomiin.

Kokeilimme kahta eri hotellia, ensimmäisen yön vietimme Times-

hotellissa ja toisen Radissonissa. Jälkimmäinen oli laadukkaampi ja

sen sijainti oli keskeisempi. Molemmissa paikoissa oli uima-allas 

ja erinomaisen kohtelias henkilökunta. Naisia näki vain ostoskeskuksissa


Vähemmistöuskonnon edustajiakin löytyi. Katolisen koulun oppilaita liikuntatunnilla, opettaja (punainen huivi kaulassa) esitteli ylpeänä luokkaansa


Pääosa kansasta on muslimeja ja alkoholin juonti tai maahantuonti on heiltä kielletty. Muullakin tavalla sulttaani huolehtii kansastaan; jokainen saa ilmaisen koulutuksen ja terveydenhuollon. Työttömyyttä ei ole, jokaiselle järjestetään sopiva työpaikka. Näinollen missään ei näy myöskään kerjäläisiä eikä kenenkään tarvitse elää slummissa. Toisaalta, tässä trooppisen lämmön maassa ei asunnolta varmaankaan vaadita kummoisiakaan standardeja. Tulotasosta en onnistunut saamaan tietoa, mutta veroja ei kerätä keneltäkään.

Bruneilainen erikoisuus on paaluille rakennettu kylä, Kampong Ayer. Itse asiassa kyseessä on kylien rykelmä. Tuhannet bruneilaiset asuvat näissä kylissä. Kylään pääsee laituria pitkin, mutta nopeimmin ehkä venekyydillä. Kylässä on ainakin koulu, kahvila ja turisti -info.
Kampung Ayer - paaluille rakennettu


Uudenvuoden aattona otaksuimme juhlallisuuksien alkavan jo iltapäivällä mutta kaupunki oli ja pysyi oudon hiljaisena. Keskellä kaupunkia sijaitsi suuri stadion lehtereineen. Kovaäänisiä kokeiltiin, mutta stadioni oli vielä autio ja autioksi se sitten jäikin sillä loppujen lopuksi uuttavuotta ei vietetty mitenkään - siis ainakaan ulkosalla ei vietetty. Kaikki koristeet, kyltit ja banderollit viittasivat valtion perustamispäivään joka on 23.2. Silloin, eli seuraavana maanantaina maa täyttäisi 32 vuotta ja suuret juhlat olisivat odotettavissa. 
Aina yhtä surullisen autio stadion


Itsenäisyyspäivänä on sentään juhlat tiedossa


Sen sijaan kun lähdimme Kuala Lumpurista Bruneihin uusivuosi oli ollut jo kaikkialla näkyvissä, ihmisillä oli monta päivää vapaata, kaupat oli koristeltu, oli jo ilotulituksia jne.
No, maassa maan tavalla.

Viimeisenä Brunein päivänämme lähdimme ulos intoa puhkuen aamupäivän kuumana hohkaavaan asfalttiviidakkoon, kävisimme ainakin kuninkaallisessa museossa ja lounaalla. Hotellilla tosin varoittelivat meitä, että paikat olivat suljettuja koska oli perjantai. Yllätys oli miten totaalisen suljettua kaikki oli, ainut paikka mihin oli liikennettä oli moskeija. Sinne vaelsivat  kaikki kunnon  muslimimiehet ulisevan rukouskutsun kuullessaan, ainuttakaan naista ei näkynyt missään. joka ainut kahvila, kauppa ja museo oli suljettu
Naiset olivat – niin, missähän?  Ehkäpä kotona ruuanlaittopuuhissa. Moskeija tuntui todellakin kaupungin ainoalta avoinna olevalta paikalta. 

Yllätysten aika ei kuitenkaan ollut ohi, moskeijan takana, kaupungin melkein autiossa rannassa, Waterfrontissa tarjosivat veneenkuljettajat palvelujaan. Tartuimme tarjoukseen. Seteli vaihtoi taskua ja kruisailu alkoi. Mustaan huppuun ja mustiin käsineisiin sonnustautunut kuljettaja ajelutti meitä ympäri mangroverantoja  ja paalukyliä. Omituiset vaatteet kuulemma suojasivat auringolta, mutta kuljettaja oli jokseenkin epäluotettavan näköinen. Meno äityi välillä aika hurjaksi kun puikkelehdimme sadan hevosvoiman avulla talojen ja siltojen lomitse. Mikäs mennessä kun bensiini maksaa muutaman sentin litralta. Mietin, että onneksi rannat olivat suhteellisen lähellä ja vesi lämmintä jos vaikka jotakin sattuisi.
 Matkalla takaisin kaupungin rantaan näimme kelluvan koiranraadon. Kuulemma krokotiilit pyydystelevät uimaan menneitä koiria. Eipä tehnyt mieli uimaan!Waterfront - Bandar Seri Begawanin  ranta


Veneenkuljettajan asu - kyllä hän meille sitten kasvonsakin paljasti kun sitä pyysimme, iloinen nuori poikahan sieltä alta paljastui.


Olikin sitten aika palailla hotelliin ja lähteä lentoasemalle. Tämä Brunein vierailu jäi vain kahden yön mittaiseksi,  mutta aivan riittävän pitkäksi.

FAKTARUUTU

virallinen nimi: Negara Brunei Darussalam (ennen Brunei town)
rajanaapuri: Malesia
asukasluku: 336.000
kaupunkeja: Bandar Seri Begawan (pääkaupunki, 46.000 as.), Seria, Lumut, Muara
kielet: malaiji, englanti ja kiina
aikaero Suomeen: +6h
kansallispäivä: 23.2.
rahayksikkö: 1 Brunein dollari on samanarvoinen kuin Singaporen dollari
miten sinne pääsee: lennot esim. Singaporesta tai Kuala Lumpurista Air Asia tai Royal Brunei Airlines

20 kommenttia:

 1. Miä oon kanssa törmännyt tohon perjantaina kaikki on kiinni hommaan myöskin muslimimaissa. Jännää nähdä aina miten eri uskonnot vaikuttavat niin voimakkaasti joissain maissa :) Hyvä tietopaketti maasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo. Vierailu Bruneihin kannattaa kyllä sijoittaa muihin päiviin kuin perjantaihin.

   Poista
 2. Itsekin tuli mietittyä Bruneissa käyntiä Borneossa ollessa Kota Kinabalussa. Brunei kuulosti hauskalta erilaiselta paikalta pienenä omana valtiona, mutta kuitenkin tuntui että moskeijat ovat suurin nähtävyys siellä, joten jäi välistä. Kiva kuitenkin lukea postauksia sieltä :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä postauksesta! Olen leikitellyt ajatuksella Bruneissa vierailusta, mutta ehkä nyt tämän luettuani se siirtyy kauemmas tulevaisuuteen, varsinkin kun Aasiassa on mulle vielä monia täysin uusia kohteita.

  VastaaPoista
 4. Me vietettiin päivä Bruneissa kerran stopoverin yhteydessä matkalla kotiin Filippiineiltä. Semmoista vaikutusta ei tehnyt, että sen matkakohteeksi varta vasten valitsisin, mutta lyhyenä piipahduksena ihan ok. Tuo veden ylle rakennettu kylä oli etenkin mielenkiintoinen paikka!

  VastaaPoista
 5. Niin miksi kylä on täytynyt rakentaa paaluille vaikka maatakin olisi. Joku historiallinen syy sille täytyy olla koska kylä on ollut olemassa satoja vuosia.

  VastaaPoista
 6. Erikoinen maa! Osaatko verrata erosiko kokemukset tuolla esim. Dubaista ja muista öljyvaltioista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole ollut kaikissa öljyvaltioissa, mutta Dubai on kerrassaan loistelias Bruneihin verrattuna. Sulttaani ei tunnu niin kauheasti välittävän infrastruktuurista. Hiekkarantakin siellä on, missä voisi viettää rantalomaa, mutta se oli syrjemmässä, meille riitti hotellin uima-allas mikä sinänsä oli mukava keidas.

   Poista
 7. Bruneilla olisi kiva käydä ja joskus Borneolla ollessani sitä harkitsinkin, mutta jätin kuitenkin väliin. Ilmeisestikin päivä tai pari riittää tuolla?

  VastaaPoista
 8. Sanoisin, että parissa päivässä ehtii koluta kaupungin läpi. Eri asia jos haluaa luontoretkille.

  VastaaPoista
 9. Ihan huikeaa - kiitos tästä! Brunei kiehtoisi kyllä ihan älyttömästi!

  VastaaPoista
 10. Olipa mielenkiitoista luettavaa, ja tosi hauskaa kerrontaa. Kuulostaa siltä, että pari päivää Bruneissa tosiaankin voisi olla riittävä :) mutta silti voisin siellä pysähtyä ihan uteliaisuudesta. Hyvä postaus!

  VastaaPoista
 11. Mielenkiintoinen paketti, pitäisi varmasti poiketa jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
 12. En varmaan oo ihan heti Aasiaan lähdössä, mutta Brunei vaikuttaa juttusi perusteella kiinnostavammalta kuin mitä ennakkokäsitykseni oli. Ehkä joskus tulevaisuudessa sinne sitten. :)

  VastaaPoista
 13. Luin juttua melkein puoli väliin asti kuvitellen, että se käsittelee Bhutania. Sitten aloin ihmettelemään jotain yksityiskohtaa ja hieraisin silmiäni.. joopa joo, kyse oli täysin eri maasta :) Piti aloittaa postaus alusta. Jos Brunei sattuisi sopivasti matkan varrelle (onko sellainen mahdollista?) niin voisi päivän tai pari siellä viettää, mutta ei kuullosta kohteelta jonne varta vasten menisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, monella menee Bhutan ja Brunei sekaisin. Bhutanissa en ole vielä ollutkaan. Ehkä joskus.

   Poista
 14. Itse jätin Brunein Borneon matkalla välistä, korkeamman hintatason vuoksi. Taisi aikakin tulla vastaan, sillä olisihan tuo maa ollut kiinnostava nähdä ja kokea. Usein tosiaan tuntuu, että etenkin muslimimaissa naisia ei tiettyyn kellon aikaan näy, kotihommat ovatkin varmaan se selitys. En tiennytkään, että koko Borneo kuului ennenn Bruneille ja olin myös kokonaan unohtanut, että Akussakin seikkaili Brunein sulttaani.

  VastaaPoista
 15. Krokotiili varmasti vähensi kummasti uinti-innokkuutta :D Onpa mielenkiintoinen tuo paaluille rakennettu kylä!

  VastaaPoista
 16. Brunei olisi kyllä mielenkiintoinen kohde! Just tämmönen rauhallinen paikka tulis tarpeeseen :)

  VastaaPoista