perjantai 5. tammikuuta 2018

Testattuja lahjavihjeitä matkailijalle

Minulta tiedusteltiin lahjavihjeitä matkustelevalle ystävälle.  Otaksun, että lahjanantaja on ajatellut jotakin matkalla hyödyllistä ja kätevää. Mietin vähän omaa pakkaamistani matkalle ja huomasin, että ainakin jos on menossa johonkin lämpimään maahan helposti pakkaa mukaansa rutiininomaisesti  aina ne samat asiat vaikkakin yritän aina kulkea silmät ja mieli avoinna erilaisille esineille jotka helpottaisivat matkailijan arkea ja tekisivät siitä helpompaa, turvallisempaa ja vaivattomampaa.
Kokosin tässä kuitenkin listan matkailuun liittyvistä esineistä joista useinpia olen jo testannut. Esineet olen joko itse tullut hankkineeksi tai saanut lahjaksi. Joistakin  tarvikkeista vain tulee niitä korvaamattomia matkaseuralaisia.

1. Minikokoinen ensiapulaukku

Sopivan pieni, tähän mahtuu tärkeimmät ensiaputarvikkeet, laastarit, sidetarpeet, desinfioivat pyyhkeet ja lääkkeet. Ja mikä tärkeintä ensiapupussukka mahtuu jopa käsilaukkuun.
Joka matkalla käytössä  ja hyväksi havaittu.

2. Adapteri tai sovitin

Näitä on monenlaisia ja erikokoisia. Jollei tiedä kohdemaansa jännitettä tai pistorasiamallia kannattaa ottaa mukaan yleissovitin. Tämä on ollut monesti ollut tarpeellinen varuste. Miinuspuolena on möhkäleen koko, näitä on nykyisin pienempiä ja näppärämpiä.

3. Pyykkipussi

Itse asiassa tämä on selvästikin monitoimipussi. Voidaan paitsi pyykkipussina käyttää rantalaukkuna, urheilulaukkuna tai kenkäpussina. Joka reissussa ehdottomasti mukana.

4. Litteä sateenvarjo

Ostin kerran Tokiossa kun satoi aamusta iltaan, siis pakon sanelemana. Ultrakevyt ja litteä, menee  tosi pieneen tilaan, silti tehokas käyttötarkoituksessaan. Japanilaiset ovat tuotekehittelyn mestareita! Jollei sateenvarjoa ole mukana niin takuuvarmasti sataa ja sen varjon joutuu kuitenkin ostamaan.5. Niskatyyny

Näitä on monenmallisia, erilaisilla täytteillä täytettyjä ja puhallettavia. Jostakin syystä en ole oppinut hyödyntämään tätä. Markkinoilla on nykyisin myös  leukatyynyjä, ne estävät pään retkahtamisen rinnuksille turistiluokassa nukkuessa. Kokeilemisen arvoinen sekin. Saatavilla on myös settejä jotka sisältävät niskatyynyn lisäksi myös korvatulpat, silmäsuojukset ja muuta tarpeellista. Samantapaisia pakkauksia jaetaan lentoyhtiöiden business-luokassa ja  turkkilainen jakaa niitä jokaiselle.

6. Hyttysverkko

Ehdoton monissa Afrikan ja Aasian maissa. Käytännöllinen myös Väli-Amerikassa. Ongelmana on verkon kiinnitys, aina ei löydy sopivia koukkuja.
Jäänyt kuitenkin vähäiselle käytölle koska oleskelen harvoin maissa jossa sitä tarvitaan.

7. Lentosukat

Pitkillä lennoilla ongelmana on jalkojen turpoaminen, tähän on apuna lentosukat, ne ovat ilman muuta hyödylliset jokaiselle. Kompressiosukat edistävät jalkojen verenkiertoa ja vähentävät turvotusta. Ne auttavat myös tasaamaan painetta lennon jälkeen. Niitä saa eri väreissä ja kuoseissa ja myös säärystiminä, jotka on helpompi pukea ja riisua. Terveyttä ylläpitävä lahja.

8. Taskulamppu

Osoittautunut hyvinkin hyödylliseksi. Antaa valoa pimeissä porraskäytävissä kun pitäisi löytää valonappula tai avaimenreikä. Toisaalta myös kännykkävaloa voi käyttää hyväkseen. Tämän lampun voi kuitenkin kätevästi kiinnittää avaimenperään tai laukkuun. Luontokohteisiin on otsalamppu passeli apuväline.9. Vedenpitävä suojakotelo kännykälle

Kännykkäkotelossa on tärkeää, että malli on helposti avattava. Kotelo on tarpeellinen esimerkiksi kanootissa ja muussa vesiurheilussa. Itsellä jäänyt suhteellisen vähäiselle käytölle. Hätätilanteessa kännykän voi sujauttaa myös ilmapalloon ja solmia ilmapallon suun kiinni.

10. Rannekukkaro

Kätevä pienelle rahamäärälle. Torilla ja markkinoilla kätevästi ranteessa, ei tarvitse kaivella kasseja eikä laukkuja.
Tämä on ollut kovassa käytössä, alunperin jonkin hevoslehden kylkiäinen.

11.  Huivi

Iso huivi on hyödyllinen matkaseuralainen. Lentokoneessa se voi toimia lämmikkeenä, rannalla se kelpaa alustaksi tai pyyhkeeksi, siitä voi kietaista hameen. Siihen voi myös neuloa taskun johon työntää arvotavaransa.

12. Palapelit, kortit

Lennolla tai hotellissa tarvitaan usein viihdykettä, varsinkin jos mukana on lapsia. On aivan henkilökohtaista millaisesta viihteestä pitää. Palapelit eivät ole kovin suositeltavia koska niistä katoaa usein paloja. Tämä nimenomainen palapeli on kylläkin opettava, mutta lapsille turhan vaikea. Ostin sen itse asiassa tukeakseni osuuskunnan toimintaa Afrikassa.

13. Kartat

Mukana olevan kartan on oltava pieni ja näppärä, minkäännäköistä lakanaa ei haluta  ruveta levittelemään tungoksessa tai sateessa. Karttakirja on mukava lahja, mutta sitä  kannattaa raahata mukanaan vain automatkoilla, muuten se vie vain turhaa tilaa matkatavaroissa.  Kännykkään voi näppärästi ladata karttoja valmiiksi joten paperikartta on usein mukana vain varoiksi.
Kuvassa oleva kartta on syksyn uutuus, raaputettava maailmankartta. Sain sen lahjaksi ja sitä on kiva raaputella, mutta se ei tietenkään sovi otettavaksi mukaan matkalle.

14. Opaskirjat 

Opaskirja on aina hyvä valinta. Opaskirjan tärkein ominaisuus on olla kevyt, 300 sivua kiiltävää paperia runsain valokuvin höystettynä on matkalla rasite, sellaisen opaskirjan paikka on kotona kirjahyllyssä. Toisaalta opaskirjaa on hauska lueskella hotellissa varsinkin paikoissa joissa ei ole wifiä. Aina on kuitenkin parasta tarkistaa ettei asianomaisella lahjansaajalla jo ole vastaavaa teosta.
Nämä kirjat pääsivät mukaan matkalle.

 15. Vyölaukku

Tämä vyölaukku on mallia puseron alla pidettävä. Sisällä vetoketjun suojissa on kolme lokeroa missä on  tarkoitus säilyttää rahat, passi ja muut  asiapaperit.
Olen kokeillut sitä parilla matkalla. Haittoja on kuitenkin enemmän kuin hyötyä. Ensinnäkin se hiostaa, toiseksi se näkyy muhkuraisena puseron alta ja viimeiseksi, rupea siinä nyt sitten kaivamaan vaatteidesi alta seteleitä jossain tavaratalossa, hotellin vastaanotossa tai missä tahansa.
Sitäpaitsi olen niin yltiöluottavainen, että luulen ettei minulta koskaan kukaan mitään varasta. Jollekin muulle se saattaa sopia hyvinkin.

16.  Turvahälytin

Paristollinen turvahälytin joka mahtuu taskuun tai laukkuun. Sokka irti ja siitä irtoaa 100 desibelin ulina. Olen tullut sen joskus ostaneeksi, mutta niinkuin näkyy minulla ei vielä ole ollut tarvetta ottaa sitä matkalle mukaan.
Onko sinulla kivoja lahjavinkkejä matkailijalle?

Fammon löydät myös InstastaFacebookista ja sivulta Blogit.fi

2 kommenttia:

  1. Kivoja vinkkejä! Itsellä ei vielä ole oikein ollut tarvetta listan tavaroille, mutta uskon että tulevaisuudessa ja pitemmällä matkoilla tulevat enemmän kun tarpeeseen. :)

    VastaaPoista
  2. Toivotaan, että näistä on sinulle jotain hyötyä. Joitain näistä kuten esim. ensiapupussukka on minulla jokaisella matkalla mukana.

    VastaaPoista