sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Matkavinkit Edinburghiin

Skotlanti on kuulu linnoistaan, viskistään, säkkipilleistään ja kilteistään. Kliseitä tai ei, kaikkia näitä näimme lokakuisella matkallamme Edinburghiin. 
Ajattelinkin tähän listata tuoreita tuntojani eli matkailijan tärkeimmät, don't miss-kohteet.


1. Soita brittiläisestä puhelinkioskista

Oletko 90-luvun lapsi, joka ei tiedä millaista on soittaa kolikkopuhelimella puhelinkopista? Edinburghista löydät ihanat, brittiläiset, vanhat puhelinkopit. Joistakin vanhemmista voi todellakin soittaa ainoastaan kolikoilla, uusimmista malleista myös kortilla. Kaatosateen sattuessa puhelinkopit ovat myös käteviä sateensuojia.


2. Koe illuusio

Illuusio päivässä pitää mielen virkeänä ja aistit terävinä.
Illuusioita pääset näkemään Camera Obscurassa viikon jokaisena päivänä. Kuusikerroksisessa talossa Linnakukkulalla voi nauttia optisista harhoista ja mikä parasta olla itse osana niitä. Siellä voi testata pääseekö ikinä ulos peililaburintista tai kokeilla miltä näyttäisi toisen sukupuolen edustajana. Jos selviää ylimpään kerrokseen asti voi myös ihailla näköalaa kaupungin sydämessä.3. Käy Bobby-koiran haudalla ja patsaalla

Mikä ihmeen Bobby? Bobby oli skottilaisen poliisikonstaapelin uskollinen koira 1800-luvulla. Se päivysti kuolleen isäntänsä haudalla 14 vuotta, mitä nyt häthätää kävi viereisessä tavernassa syömässä välillä. Kun Bobbysta viimein aika jätti haudattiin se kirkon eteen parhaalle paikalle ja keräysvaroilla pystytettiin sille patsas. Tämän pienen, uskollisen koiran patsasta saamme yhä ihastella Greyfriars-kirkon sisäänmenon edustalla. Kirkko itsessäänkin on nähtävyys, se on toiminut mm. pyhiinvaeltajien levähdyspaikkana.


 Bobbyn kuono on kiillottunut innokkaiden ihailijoiden sivelyistä
4. Käy viskitislaamosssa

Miten vanhaa viski on kun se tulee myymälöihin? Mikä on viskissä käytetyn veden merkitys? Minkälaisissa astioissa sitä valmistetaan? Mitkä ovat viskin raaka-aineet? Onko viski terveellistä? Kaikkiin näihin kysymyksiin saat vastauksen viskitislaamon kiertokäynnillä. Pääset myös tynnyrikierrokselle halki viljavien vainioiden ja viskinvalmistusvaiheiden. Tottakai saat myös pikku maistiaiset. Jollei viski kiinnosta voit myös vierailla ginitislaamolla tai olutpanimolla ja tutustua niiden tuotantoon.5. Kuuntele säkkipillinsoittoa

Säkkipillinsoitonkuunteluun on monia mahdollisuuksia. Useissa pubeissa on iltaisin erilaisia esityksiä, myös säkkipilliesityksiä. Helpoin tapa kuulla soitantaa on kuitenkin kaduilla. Katumusikantit soittavat usein kadulla keräten rahaa jollei nyt elantoonsa niin ainakin seuraavaa tuoppia varten. Jos pyydät kauniisti niin hän ehkä myös poseeraa kanssasi.6. Nauti kello viiden tee

Tämä on ihan kokemusten aatelia. Tilaa kello viiden tee kahvilassa niin eteesi tuodaan kerrostarjotin jolla on mahtava kokoelma skonsseja voin tai hillon kera, voileipiä, kakkuja ja pikkuleipiä. 
Leivonnaiset huuhdellaan alas tietenkin kupillisella tai parilla mustaa teetä. Tee tarjoillaan luonnollisesti kannussa. Tämän annoksen syömisestä tulee varsinainen ähky, mutta mitä siitä, kokemus on sen arvoinen.7. Maista haggista

Aito skottiruoka on nimeltään haggis. Se sisältää hienoksihakattuja lampaan sisäelimiä sekoitettuna sipulin, kauran, ihran ja mausteiden kanssa. Alunperin tämä seos tarjoiltiin vatsalaukkukuoressa, nyttemmin tekokuoressa. Tätä ruokalajia on tarjoiltu Skotlannissa kautta aikojen, se oli nimittäin kätevä herkku valmistaa metsästyksen tai teurastuksen jälkeen.
Lisukkeena tarjolla ovat "neeps and tatties" eli lantut ja perunat, useinmiten soseutettuna.


 Kokeile haggisannosta


8. Koe aito, skotlantilainen linna

Matkailijan peruslinna Edinburghissa on Edin oma linna 1000-luvulla pystytetty kivilinna. Se rakennettiin puolustussyistä jyrkälle kalliolle ja on toiminyt vuosisatojen saatossa monien hallitsijoiden kotina niin kuin myös sotilastukikohtana ja  vankilana. Siellä voi ihailla arvokkaita kruununjalokiviä tai kauhistella vankityrmien  kosteita,vettätihkuvia seiniä.


                         Edinburghin kivilinna
9. Lähetä kortti

Oletko saanut pitkään aikaan kirjeitä, muita kuin laskuja?
Muistele. Entäs kortteja? Jouluna varmaan. Ystäväsi takuulla yllättyvät kun saavat sinulta kortin Skotlannista. Ai, että miksi lähettäisit kortin. Vain ja ainoastaan näiden hurmaavien postilaatikoiden vuoksi. On todellinen nautinto pudottaa kortti tällaiseen laatikkoon. Pakko kokea.

10. Näe Britannian ylpeys The Royal Yacht Britannia

Kuningasperheen 126-metrinen, viisikerroksinen huvipursi on ankkuroituna satamassa ostoskeskuksen kupeessa. Sinne pääsee kätevästi busseilla 22 ja 35. Tämä kelluva residenssi rakennettiin vuonna 1953 ja sillä purjehdittiin miljoonia maileja 44 vuoden ajan. Sillä vietettiin kesälomat ja kestittiin valtiovieraat. Kuningattaren Rolls Roycella oli aluksella oma talli, auto oli aina käytettävissä joka satamassa. Tosin oli hieman hankalaa nostaa sitä taljojen avulla. 
Laivalla oli myös oma pesula ja sairaala leikkaussaleineen.
Vuonna -97 Britannia tuli tiensä päähän ja siirtyi museovetonaulaksi. Uuden aluksen tilausta on harkittu, mutta päätöstä uudesta aluksesta ei ole tehty. Valtiovierailut tehdään nykyisin lentäen.
Tämä laiva on tirkistelijän paratiisi - tuossa kukallisessa sängyssä on kuningatar nukkunut ja hänen prinssipuolisonsa on valinnut maskuliinisemman makuuhuoneen. Lapset ovat pelanneet lautapelejä tuon pöydän ääressä ja pimputtaneet pianoa salongissa.  Oleskelusalonki - tilaa on

 Miehistön hyteissä oli hippasen ahtaampaa

Jahdilla oli myös oma sairaala leikkaushuoneineen
                     Rollsilla on oma talli


Eikä tässä suinkaan ole vielä kaikki. Edinburgh on täynnä kiinnostavia ravintoloita, museoita, taidetta, pubeja, konsertteja ja shoppailupaikkoja. Jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Mikä on sinun lempipaikkasi Edinburghissa?


Seuraa Fammon vaeltelua myös Instassa

10 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus! Olen pitkään halunnut Edinburghiin ja matkakuume vaan lisääntyy tätä lukiessa. Haggigsen ehkä jättäisin maistamatta, mutta tuo skonssitarjotin toi oitis veden kielelle.

  VastaaPoista
 2. No jos totta puhutaan niin ei siitä haggikse3sta tullut minunkaan lempiruokaani. Tuossa saarivaltiossa harrastetaan kyllä muitakin sisälmysruokia, tulee mieleeni yleinen herkku kidneypie.

  VastaaPoista
 3. Edinburgh on yksi lempikaupungeistamme! Mekin käyttiin moikkaamassa Bobby-koiraa ja tietysti linnassa. Haggista taitaa löytyä pakkasesta parhaillaankin, kun tuo miespuolinen perheenjäsen siitä tykkää ja saadaan tuliaisina sitä aina lisää kun edellinen satsi loppuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bobby on symppis, koiraihmisenä en voinut jättää väliin, sielläpäinhän on kyllä muutakin katseltavaa esim. Kansallismuseo ja yliopisto. Perin skottilainen maku teidän miesväellänne :)

   Poista
 4. Tämä tuli kuin tilauksesta, sillä juuri tänä aamuna katselin Edinburghin matkatarjouksia lentodiileistä! Skotlannissa en ole vielä käynyt, mutta juurikin Edinburgh houkuttelisi kovasti.

  VastaaPoista
 5. Ehdottomasti kannattaa käydä. Lokakuussa oli vielä lämmintäkin.

  VastaaPoista
 6. Tämä taitaa olla toinen Edinburg juttu, minkä luen ja nyt haluan juomaan viskiä Skotlannissa. Siellä sitä kuuluu maistaa!

  VastaaPoista
 7. Tottakai kuuluu. Vaikka olen vannonut etten ikinä enää juo viskiä niin siellä sitä piti taas maistaa.

  VastaaPoista
 8. Minun oma Edinburgin juttu odottaa vielä koneella julkaisuaan. En ole saanut sitä viimeisteltyä. Tuo Bobby-koira tarina oli kyllä aika symppis. Linnassakin käytiin, mutta satoi ihan kaatamalla, niin vähän latistui se fiilis. Ehkäpä eniten tykkäsin ihan vain kävellä ja ihmetellä kaupunkia. Tuntui, että jokapuolella oli jotain kiinnostavaa kurkittavaa. Oikein kiva paikka.

  VastaaPoista
 9. Siellä oli kyllä niin paljon katsomista ettei kaikkea millään ehtinyt nähdä. Illat meni baletissa ja konserteissa. Eniten pidin kyllä Britannia-jahdista. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista