sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Märket

MÄRKET - MAJAKKA KAHDESSA VALTIOSSA


Märketin majakka sijaitsee pienellä luodolla  joka on 350x150 metrin suuruinen. Tämä luoto on Suomen läntisin kohta ja majakka on sen mukaisesti Suomen läntisin rakennus. Märketin luoto on siitä erikoinen, että sen keskellä on Suomen ja Ruotsin raja. Luodolle on hieman hankalaa matkustaa, helpoimmin sinne tietysti pääsee omalla veneellä, mutta rantautuminen on haastavaa tuulisella säällä ja sääolosuhteet ovat varsin usein tuuliset. Ehkä paras vaihtoehto on kuljetus Eckeröstä. Kuljetus tapahtuu  vanhalla luotsiveneellä kesäaikana keskiviikkoisin ja lauantaisin (tuulivaroitus) ja maksaa nykyisin 67 euroa. Hinta sisältää opastuksen majakassa.


Minulla kävi tuuri. Rantautuessamme veneellämme Eckerön marinaan jokunen kesä sitten sain idean soittaa ja tiedustella vapaita paikkoja Märketin majakkakuljetukseen seuraavaksi aamuksi. Sain peruutuspaikan ja olin onnellinen. Sitten vain yhdeksäksi postitalon laiturille seuraavana aamuna. Ilma oli aurinkoinen eikä liian tuulinen. Mukana oli joukko muitakin turisteja, mm. ahvenanmaalainen  rouva sekä  edellisen  tytär ja tyttärentyttäret Yhdysvalloista.






Laiturissa kelluikin jo Sefyr, entinen luotsikutteri.






Matkalla majakalle pysähdyimme ihailemaan hylkeitä. Ulkoluodoilla asustelee monisatapäinen hyljelauma. Tänne tehdään kuulemma myös hyljesafareja. Ikinä en ollut nähnyt näin suurta hyljelaumaa.






Tunnin matkan jälkeen rantauduimme Märketin luodolle. Majakka kohosi siellä ylväänä ja kunnostettuna. Majakan kunnosta huolehtii nykyisin Suomen majakkaseura. Vapaaehtoiset uurastavat majakassa aina kesäkautisin, mukaan pääsee jos on valmis tarttumaan kaikkiin ilmeneviin töihin.

Majakkarakennus on arkkitehti Georg Schreckin suunnittelema ja rakennuttama. Rakennus valmistui vuonna 1885 vaikeuksien kautta, rakennustarvikkeilla kun oli taipumuksena huuhtoutua mereen aika ajoin. Majakka rakennettiin luodon korkeimmalle paikalle ja se valaisi yli 15 kilometrin päähän. Jo Haminan rauhassa vuonna 1809 oli määritelty luodolla kulkeva -valtioidenvälinen raja, kuitenkin myöhemmin huomattiin, että majakka olikin erehdyksessä rakennettu Ruotsin puolelle. Mikä neuvoksi? Vuonna 1981 päätettiin rajaa siirtää niin, että raja on nyt rusetin muotoinen, Suomi sai majakan alla olevan kallion ja Ruotsi vastaavasti kalliota Suomen puolelta. Loppu hyvin, kaikki hyvin.






Koko Märketin luoto on sileätä kalliota. Luodon korkeus on vain 3 metriä korkeimmalta kohdaltaan joten tuulisella säällä aallot lyövät luodon yli.





Majakan ensimmäinen  kriisi tuli  jo vuonna 1976 kun viimeinen majakanvartija lähti eläkkeelle ja majakka sähköistettiin. Alkoivat rappion vuodet, kunnes sitten Suomen majakkaseura sai majakan hoitaakseen ja aloitti peruskorjauksen. Yleisölle majakka on ollut avoinna vuodesta 2007.




Kaikki puutavara on tietysti kuljetettava saarelle



Makeaa vettä on käytettävä säästeliäästi



Huussivierailulla täytyy varoa astumasta harhaan






Ja saunanhan suomalainen rakentaa paikkaan kuin paikkaan, tässä tapauksessa mahdollisimman suojaiseen paikkaan.

Majakalla talkootyötä tekevät esittelivät ryhmällemme majakan, jakaannuimme kahteen ryhmään jotta kulkeminen olisi esteettömämpää. Oppaat tulkkasivat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Toisessa kerroksessa oli myös kahvio ja pienimuotoinen kauppa mistä voi ostaa kirjallisuutta ja majakkapaitoja. 
Paljon oli jo tehty majakan hyväksi, mutta työtä oli vielä moneksi vuodeksi.
Parituntinen vierähti nopeasti ja pian olimmekin jälleen Zefyrissä matkalla mantereelle. Ja tottakai meidän jälleen täytyi pysähtyä   tervehtimään  vanhoja tuttujamme eli hyljelaumaa joka katsoa killitteli meitä silmät selällään.










21 kommenttia:

  1. Olen liittynyt Suomen Majakkaseuraan, koska se harrastaa retkiä juuri tuollaisiin paikkoihin. Nyt toukokuussa menen Gustavsvärniin, mutta myös Märket on kiinnostava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gustavsvärn on minulle uusi tuttavuus. Tehdäänkö sinne yleisömatkoja siis?

      Poista
    2. Tehdään, harvakseltaan.

      Poista
  2. Kiva kuulla, että Suomessakin voi tehdä hyljesafareita. Yleensä niihin törmää vain ulkomaiden reissupostauksissa.
    Tästä jutusta tuli ihanan kesäinen olo. Hauskoja yksityiskohtia tuo sauna sekä rajarusetti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän sitä maata voinut ostaakaan. Kyllä kekseliäs keinot löytää :)

      Poista
  3. Ihana merimatka ja majakka! En ole koskaan tainnut Suomessa nähdä hylkeitä...se olisi jo itsessään riittävä elämys, mutta tuo majakkakin vaikuttaa mielenkiintoiselta. ***sateenmuruja.com***

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merellä liikkuessa näkee toisinaan hylkeen uteliaan pään pilkistävän merestä. Kyllähän niitä on runsaasti, mutta ne eivät tuolla lailla näyttäydy parvissa.

      Poista
  4. Me teimme jonain kesänä lyhyen Ahvenanmaan kierroksen, jonka yhtenä päätarkoituksena oli käydä Märketin majakalla ja olimme varanneet reissunkin sinne hyvissä ajoin, samoin majoituksen Eckeröstä. Ja onni olikin sitten myötäinen, eli illalla ei tuullut liikaa ja pääsimme saarelle. Joillakin maabongauslistoilla tuosta Märketistä saa sen eriskummallisuuden takia, luultavasti, jopa pisteen, mutta ei niillä listoilla, joita me varsinaisesti käytämme, eli tuolla kävimme kyllä ihan vaan Märketin (ja Eckerön ja Ahvenanmaan) takia.
    Jos haluat lukea pari lausettamme Märketistä ja katsoa kuvia 6 vuoden takaiselta retkeltämme, niin täältä löytyy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin, että ensi kesäksi vuoroja on lisätty ja hintaa nostettu. Kuljetusvene lähtee Bodeganista, mikä on lähempänä marinaa. Joo tiedän, että MTP;n listalla Märket on mukana, onhan se paikkana erikooinen, tosin minulla kyseinen lista ei toimi.

      Poista
  5. Olen jutellut useamman Märketin talkoolaisen kanssa (olen majakkaseuralainen itsekin) ja kaikki kyllä kehuvat sitä kilvan. Pitäisi ehdottomasti päästä käymään. Multa löytyy blogista juttua Tankarista, Utöstä ja Hailuodosta: http://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/tag/majakka/

    VastaaPoista
  6. Muutama vuosi sitten minäkin pääsin tuolla käymään, kun tuttuni järjesti porukalle oman retken. Oli paikassa todella jotain kiehtovaa. Istuin pitkään vain kalliolla ja katselin ja kuuntelin merta. Majakkarakennuksesta jäi mieleen yksityiskohtana tapettien eri kerrokset. Ne oli jossain kohtaa remontin vuoksi paljastettuna. Keroksittain historiaa.

    VastaaPoista
  7. Hylkeet olisikin varmaan kiinnostavin osa tuolla reissulla. Vene näyttää kovin pieneltä, mahtaa keikuttaa jos yhtään tuulee. Ja tunti yhteen suuntaan.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvinkin merikelpoinen ja nopea vene, mutta kyllähän se meri välillä keinuttaa...

      Poista
  8. Muistan Märketin majakan vierailun hyvin juuri sen takia, että päivä oli tuulinen, ja rantautuminen oli niin vaikeaa ja hidasta, että oksensin. Hyvä reissu muilta osin :D

    VastaaPoista
  9. Nuo tuuliset säät ei ole ollenkaan kivoja pienessä paatissa. Parempi onni seuraavalla majakalla��

    VastaaPoista
  10. Voi että, tuonne voisi lähteä ihan vaan noiden hylkeiden vuoksi <3___<3 Kivan kuuloinen retki!

    VastaaPoista
  11. Olipa mielenkiintoinen tarina paikalla. Lapsesta asti on kiehtonut kaikki majakat (onkohan perua jostain muumeista). Jotenkin hellyyttävää ajatella, että Suomi on vielä antanut Ruotsille kalliota jostain muualta, että on saatu majakka meidän puolelle virallisesti eikä vaan jäädä mitään velkaa :D

    VastaaPoista
  12. Empäs tästä Märketistä ollutkaan tietoinen. Tuo Danger -teksti on aika mielenkiintoinen yksityiskohta luonnon kivikolla. Hyvä tietopaketti Märketistä tämä.

    VastaaPoista
  13. Olen kuullut tästä majakasta omien töideni kautta, mutta en tiennyt, että sinne tehdään retkiä. Kuulostaa varsin mielenkiintoiselta. Lähtisin kyllä jos tulisi mahdollisuus.

    VastaaPoista
  14. Märketissä ei ole tullut käytyä, kuulostaa kivalta retkeltä! Oliko tuo hinta yhdeltä vai useammalta?

    Näin rannikolla asuvana tulee meren äärellä ja rantakallioilla käytyä aina tilaisuuden tullen, ja kotinikin sijaitsee vain kiven heiton päässä merestä. Lyhyen venematkan päässä on Mässkärin luotsiasema, jonne järjestetään kesällä veneretkiä ja talvella siellä tulee käytyä jäätä pitkin kävellen.

    Kyllä suomalainen merimaisema on vaan kaunis!

    VastaaPoista
  15. Hinta on yhdeltä ja ensi kesänä kait taas muutaman euron noussut. Majakkabongauksessa on minusta jotakin hohdokasta, ehkä siksi, että niille on yleensä vaikea päästä. Ja itsekin rannikolla asuvana, merimaisemaa ei voita mikään.

    VastaaPoista