sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Kap Verde

Sal-saaren nähtävyyksiä

Mitä löytyy Salin saarelta? Hiekkaa ja palmuja, huomattavasti enemmän hiekkaa kuin palmuja.  Saari on vain kolmisenkymmentä kilometriä pitkä ja kuivin siitä kymmenen saaren rykelmästä jotka muodostavat Kap Verden valtion. Saarista 9 on asuttuja ja se kymmenes saari, Santa Luzia nimeltään on luonnonsuojelukohde.

Turismi on näillä saarilla kovassa nousussa, tänä vuonna odotetaan 400.000 turistia ainoastaan Salille, mikä toteutuneekin. Sesonki on jaettu kahteen osaan talvi- ja syyskauteen. Kesällä saarilla on turhan kuumaa.
Turistit ovat vallanneet kaksi saarta, Salin ja Boavistan, varmaankin koska näillä saarilla on kilometreittäin valkoista hiekkarantaa turkoosin veden kontrastina. Muillekin saarille pääsee, mutta kulku on hieman hankalaa koska pitäisi lentää eivätkä lennot ole ihan halpoja. Laivallakin pääsee niille saarille joilla ei ole lentokenttää, mutta laiva kulkee milloin kulkee. 

Kap Verde on Afrikkaa, se sijaitsee noin 450 kilometrin päässä Senegalin rannikolta. Tosin täytyy sanoa ettei siellä oikein tunne olevansa Afrikassa, tähän lienee syynä Kap Verden historia Portugalin alusmaana. 

Kap Verden saaret olivat asuttamattomat kun portugalilaiset "löysivät" ne lukemattomilla löytöretkillään. Ensimmäiset asukkaaat asettuivat taloksi 1462 ja pian sen jälkeen alkoi orjien tuonti Afrikasta. Saaret olivat hyvä välilastauspaikka matkalla Amerikkaan. Orjakauppaa kesti aina vuoteen 1854 ja väestöstä näkyy, että he ovat herkullinen sekoitus afrikkalaista ja eteläeurooppalaista ulkonäköä. Saarien virallinen kieli on portugali, mutta asukkaat puhuvat keskenään kreolia, mikä puolestaan on sekoitus eri kielistä. Heti tulivat tutuksi kreolitervehdys ola ja hyvästely txau.
Vuosien saatossa saarien asukkaat ovat kärsineet nälänhädistä, taudeista, tulivuorenpurkauksista, merirosvoista, raskaasta verotuksesta ja työttömyydestä. Saarille on kuljetettu rangaistusvankeja ja saaria on käytetty portugalilaisten varastoina.

Kap Verde itsenäistyi vihdoin vuonna 1975, sai sitten oman predidenttinsä ja hallituksensa.  Kap Verden nykyinen presidentti on nimeltään Jorge Carlos Fonseca.  Varmaankin entisestä siirtomaastatuksesta johtuen  EU on  suonut saarille erityisaseman.



 Palmu taitaa olla saaren yleisin kasvi.




Ja valkoista hiekkaa riittää


Salilla on kolme kaupunkia, saaren keskivaiheilla sijaitsee Espargos, joka on maan hallinnollinen kaupunki ja länsirannikolla lähellä Espargosta sijaitsee satamakaupunki Palmeira.
Turismi ja kaikki hotellit sijaitsevat saaren eteläosassa Santa Mariassa ja sen lähistöllä. Santa Maria on vanha kalastajakylä joka on kokenut uuden nousun ja kukoistuksen turismin myötä. Sen rakennukset ovat iloisen värikkäitä tai pastellinvärisiä ja palveluita löytyy joka lähtöön.









Kaupungissa on laituri josta suolalaivat aikaisemmin lähtivät maailmalle.
Nykyisinkin laituri on ahkerassa käytössä, kalastajat tuovat sinne saaliinsa myytäväksi, sieltä lähtevät veneet urheilukalastusta ja sukellusta varten.



Saaliiksi tuli ainakin tonnikalaa, sardiineja ja makrilleja 



Simpukankuorien pesua


Lähdettäessä Santa Mariasta pohjoiseen saadaan ajaa Espargosiin asti päällystettyä tietä. Paitsi jos lähtee jeepillä niinkuin me niin off-road on yllättäen varsin kuoppainen.



Murdeirasta näkyy leijonavuori. Tosin vain puolet kyläläisistä näkee vuoressa leijonan, toinen puoli vannoo vuoren muistuttavan elefanttia. Riippuu ehkä mistä päin vuorta tarkastelee.
Afrikassa kun ollaan niin ehkä kuvittelee näkevänsä villieläimiä. Turha toivo, niitä ei Kap Verdestä löydy, Kap Verden ikioma big five on hevonen-lehmä-koira-kissa -vuohi. Nämä kaikki tulivatkin matkan varrella tutuksi. Bonuksena näimme aasin ja haikaran.





Kap Verden saaret taiteilijan ikuistamana


Palmeiran satama. Se on nykyisin ainoa paikka suuremmille laivoille.
Palmeirasa toimii myös vedenpuhdistamo; merivedestä valmistetaan juomavettä.




Palmeirasta pohjoiseen voi ihastella laavakiven muodostamaa laguunia jossa saaren asukkaat viettävät kuumia kesäpäiviä




Laguunin vieressä on samaisen laavakiven muodostama syvä onkalo Blue eye - sininen silmä. Kun aurinko paistaa tietystä kulmasta tähän kivenonkaloon näkyy vedessä sinisenä tai turkoosina loistava "sininen silmä". Myös uiminen tässä onkalossa on sallittua.




Saaren hallinnollinen kaupunki on Espargos. Kaupungin laitamilla levittäytyy favelan lohduton aaltopeltirivistö. Työttömyysprosentti on korkea, noin 50% ja osa asukkaista on rutiköyhiä. 
Kaupungin lähellä sijaitsee myös kasvitieteellinen puutarha. Täällä maa on viljavampaa ja kaikenmoista pystyy viljelemään - ainakin teoriassa. Kaikki mitä me näemme on kuivunutta ja räytynyttä. Kuulemma muilla saarilla harjoitetaan enemmän maanviljelyä ja osa kansasta saa siitä elantonsa. Viljelykasveina ovat hedelmät ja vihannekset.
Espargosta löytyy pankkeja, ravintoloita ja ostoskeskus.

Salilta löytyy myös autiota hiekkaerämaata. Ympärillä on vain hiekkaa ja väreilevää kuumuutta ja kun katsoo horisonttiin niin mitä ihmettä - vettä! Jos näet tässä kuvassa vettä niin takuuvarmasti se ei ole välkkyvä järvi vaan kangastus. Vettä täältä ei löydy ennen merenrantaa, mutta  vankila löytyy. Salilla tuskin vankilaa tarvittaisiin, mutta pääsaarelta Santiagosta tuodaan vangit tänne keskelle erämaata.


Saaren itärannikolla sijaitsee Pedra de Lume, sinne perustettiin suolakaivos  vanhaan tulivuorikraateriin 1800-luvun alussa, siitä on tietysti saarikin saanut nimensä. Nykyisin suolaa tuotetaan vain omiin tarpeisiin. Jäljellä on kuitenkin kaivosrakennelmat ja suuret suola-altaat. Ne muuten hohtavat kauniisti pastelliväreissä, yksi vaaleanpunaisena.
Keskellä aluetta on suolajärvi johon voi pulahtaa terveyskylpyyn.. Vedessä on niin paljon suoloja, että se kelluttaa.
Alueelle on pääsymaksu 5,50€ ja mikäli haluaa huuhdella itsestään suolakerroksen uinnin jälkeen voi käydä suihkussa 1 euron hintaan.
Euro on saarella käypää valuuttaa, virallinen valuutta on escudo, mutta kaikki hinnat ilmoitetaan euroissa, joten rahaa ei kannata vaihtaa viikkoa tai paria varten.








Kenelle Kap Verde matkailukohteena  sitten sopii? Itse asiassa jokaiselle joka ymmärtää, että Sal on vielä kehittyvä turistikohde, eikä siltä voi vaatia samanlaista palvelutasoa kuin mihin on  vaikkapa eurooppalaisissa kohteissa tottunut. Saatavana on kuitenkin myös viiden tähden all inclusive resorteja joista ei palveluja puutu, mutta myös vaatimattomampaa majoitusta. Asukkaat itse asuvat usein taloissa joista puuttuu niin pesukoneet kuin jääkaapitkin. Juuri nyt on varmaankin paras aika tutustua saareen ennenkuin se todellakin muistuttaa täyteen ahdettua turistikeskusta.



Salin aktiviteeteista voit lukea tästä. https://fammomatkalla.blogspot.fi/2017/05/salin-aktiviteetteja.html?m=1

22 kommenttia:

  1. Hienosti olet saanut kangastuksen vangittua kuvaan! Olen Kap Verdeä aina välillä harkinnut matkakohteeksi, mutta vähän mietityttää, onko se jo nyt turhan turistikohde minun makuuni. Niin kuin sanoit, siellä pitäisi varmaan käydä mahdollisimman pian, jos haluaa "aitoa" Kap Verdeä nähdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä aitoa Kap Verdeä on varmasti enemmän muilla saarilla kuin Salilla ja Boavistalla. Kun niille vain onnistuu pääsemään.

      Poista
  2. Todella kiinnostava postaus :-)

    Kap Verde kuulostaa nimenä niin eksoottiselta, mutta vaikuttaa juttusi ja kuviesi perusteella oikeastaan aika "tavalliselta" jos niin voi sanoa. Yllättävää miten vähän siellä on tuota afrikkalaisuutta, mutta sitä kai se siirtomaahistoria tekee.

    VastaaPoista
  3. Kap Verde kiinnoataa kovin ja juuri tuo normaali elämä tai oikeastaan mielessä on käynyt, että onko siellä normaalia elämää. Ja näyttää siellä olevan. Olisiko paikallisten hyvinvointia nähden parempi ettei menisi all inclusiveen vaan söisi paikallisten ravintoloissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta paikallisille on parempi vaihtoehto suosia paikallisten majoitusta, ravintoloita ja kauppoja. Siinä tapauksessa kannattaa asua kaupungissa koska kaupungin ulkopuolelta on matkaa palveluihin. (Siksi siellä varmaan onkin all inclusive)

      Poista
  4. Juttusi ja kuvasi herättävät kivoja muistoja Kap Verdeltä. Ilmeisesti saaret ovat taas saavuttamassa suomalaistenkin suosion - niillehän järjestettiin matkoja jo aika kauan sitten, me olimme siellä vuonna 2005 sisarentyttärien kanssa, ihan perinteisellä valmismatkalla siis. Sittemmin se poistui välillä valmismatkavalikoimasta ilmeisesti vaan palatakseen taas takaisin, ehkä entistä voimakkaammin. Miten lennot tuonne nykyisin menevät: 2005 menivät Frakfurtin ja Dakarin kautta ja erityisesti koneenvaihto Dakarissa oli jo vähän tuskaa alkeellisissa oloissa, ruuhkassa ja kuumuudessa parin pitkän lennon jälkeen.

    Jos haluat palata Kap Verdelle vuoteen 2005, niin tästä löytyy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rennon näköistä lomailua! Ainakin Santa Marian laituri on uusittu.
      Tosiaan niistä lennoista. Lento teki välilaskun Teneriffalla, tankattiin ja vaihdettiin miehistö ja jatkettiin sitten Salille. Ensi syksynä alkavat suorat lennot.
      En tiedä milloin on poistunut matkavalikoimasta koska tuttavista moni on aikaisemmin käynyt siellä, mutteivat osanneet sanoa oikein mitään erityistä kohteesta.

      Poista
  5. Onpa kivan näköistä aluetta - mutta kuten sanoit, todennäköisesti turismi tuonkin paikan tulee vielä valtaamaan. Mutta voi miten kurjaa, että siellä tuo villieläinkanta on kovinkin vähäistä, jotenkin sitä hölmönä aina kuvittelee, että Afrikassa kun ollaan, niin elefantteja näkee joka kadunkulmassa - tai ainakin seeproja :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei toivoakaan nähdä villieläimiä, sen sijaan jos on lintuharrastaja niin vot, niitä löytyy.

      Poista
  6. Olen joskus ajatellut matkaa Kap Verdelle, mutta kuullut että se on lähinnä rantalomakohde eikä erikoisempaa nähtävää...en ole kyllä vieläkään vakuuttunut että sinne olisin lähdössä �� Plussaa värikkäistä rakennuksista, joista tulee Karibia mieleen. Ja hyvä pläjäys paikan historiaa tekstissä ��

    VastaaPoista
  7. Kap Verde kuulostaa ihanan eksottiselta ja sullakin rantakuvat on houkuttavia (meren turkoosi väri!) mutta mäkin olen kuullut että se on aika turistipaikka loppujen lopuksi. Ankean näköistä tuossa kuvassa jossa lähinnä hiekka-aavikkoa ja köyhän näköisiä taloja.
    En tykkää paikoista,joissa turistikylä on puunattu kauniiksi, mutta paikalliset asuu köyhinä ja kurjina (työttömyysprosentti on järkyttävä!). Onko tämä sellainen kohde?

    VastaaPoista
  8. En ilmaisisi asiaa ihan näin. Paremminkin on niin, että alue kehittyy kun ihmiset saavat työpaikkoja ja turismi tuo rahaa alueelle. Kumpi on asukkaille parempi vaihtoehto; työpaikat turismin myötä vaiko EU:n avustukset ja ruoka-apu? Tuo tuolla Espargosin kaupungissa on slummia ja kieltämättä tosi kurjan näköistä. Toki kaupungissa on myös parempia alueita. Myös Afrikan puolelta tulee siirtolaisia (laittomia) jotka eivät saa muuta työtä kuin matkamuistojen katumyyntiä. Tämä köyhyysongelma on kyllä olemassa vielä pahempana Afrikan puolella kuten Senegalissa ja Gambiassa.
    Summa summarum, turismi tuo rahaa, mutta turistit eivät suostu asumaan savimajoissa niin eksoottista kuin se olisikin.

    VastaaPoista
  9. Kiitos matkasta Kap Verdeen! Tämä on minulle tuntematon kohde :)

    VastaaPoista
  10. Tosi mielenkiintoinen postaus, ja hienoa kun olit jaksanut selvittää tähän myös saarten historiaa! Kap verdeä olen joskus miettinyt matkakohteeksi, mutta vielä on reissu sinne tekemättä.

    VastaaPoista
  11. Kap Verde olisi kyllä mielenkiintoinen matkakohde :) Hyvä historia pläjäys saaresta! Uusia juttuja oppii aina :)

    VastaaPoista
  12. On ollut mietinnässä, muttei ole tullut käytyä. Kiitos tästä :)

    VastaaPoista
  13. Vettä tuossa kuvassa minun mielestäni kyllä on! :) Vähän on rahastuksen makua, kun suolajärvessä uimisen jälkeen otetusta suihkusta joutuu maksamaan ekstraa. Kuka nyt lähtisi pesemättä suoloja ensiksi iholta pois... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainitsin suihkumaksusta koska se oli mielestäni huvittavaa. Suola todellakin jäi iholle paksuna valkoisena kerroksena. Mutta kangastus on outo juttu, mistä sitten johtuukaan, joskus se kuulemma näkyy vain jos istuu kyykyssä :)

      Poista
  14. Mielenkiinnolla luin tämän, kun olen monesti pohtinut Kap Verdeä lomakohteena. Ehkä siellä voisi hyvin käydä. Kaunista siellä ainakin näyttää olevan. Sopisi hyvin helppoon lomailuun, kun kaipaa vain taukoa arjesta ja energiaa auringosta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helppoa lomailua, kyllä vaan. Hankalampaa lomailua siitä tulee jos yrittää vierailla muilla saarilla.

      Poista
  15. Kap Verde on länsipalearktisen eliömaantieteellisen alueen laidalla ja siksi se on kiinnostava kaikille niille, jotka haluavat nähdä tipuja. Toki Kap Verdellä, saaristo kun on, on myös omat endeemiset lajinsa. Länsipalearktinen alue rajautuu näin: http://bongariliitto.fi/files/30/wpkartta1000pix.jpg Luonnollisesti tuollainen nurkka kiinnostaa enemmän kuin alueen sisäosat.

    VastaaPoista
  16. Millähän perusteilla alue on noin oudosti rajattu? Lintuja toki näkyi, mutta ilman kiikaria niitä on vaikea tunnistaa ja tunnistaminenkin on vaikeaa ilman alueen lintuopasta. Voi tietysti olla, että oppaankin olisi saanut palkattua.

    VastaaPoista