tiistai 13. joulukuuta 2016

Madeira

VIHREÄ SAARI KESKELLÄ ATLANTTIA


Virhe heti alkuun, Madeira on itse asiassa saariryhmä, joka koostuu vanhimmasta saaresta Porto Santosta, Madeirasta ja Llhas Desertasista (hylätty saari). Saaret syntyivät tulivuorenpurkauksessa 20 miljoonaa vuotta sitten ja saarilla näkyy hyvin niiden laavainen alkuperä.


Saari muodostui laavasta


 Hotellini mainio maamerkki


Rantatie kulki välillä luolassa

Saaret saivat kauan olla rauhassa, olivathan ne merkitty vanhoihin karttoihin ja niillä käytiinkin joskus, mutta vasta 1400-luvulla saaret rupesivat kiinnostamaan löytöretkeilijöitä. Prinssi Henrik Purjehtija lähetti kapteeni Joao Goncalvesin matkaan ja tämä rantautui Porto Santoon (siunattu satama) vuonna 1418. Pari vuotta myöhemmin Goncalves palasi takaisin ja löysi toisen saaren joka sai nimekseen Ilha da Madeira (metsäinen saari). Madeira julistettiin Portugalille kuuluvaksi ja siitä alkoi saarten asutus.

Saarten varhaiset asukkaat elivät maanviljelyksellä ja ehdottomasti tärkein vientituote oli sokeri.
Niinpä sattuikin, muuten vuonna 1478, että sokerikauppiaanakin tunnettu merenkävijä Kristoffer Kolumbus saapui saarelle bisnekset mielessään. Mutta kuinkas sitten kävikään; suurta rakkautta tai ei, mutta Kolumbus nai Santon kuvernöörin tyttären ja asettui saarelle asumaan. Seuraavana vuonna syntyi esikoinen, poikalapsi. Tästä lähtien lähteiden tiedot ovat ristiriitaisia, jotkut lähteet kertovat vaimon kuolleen ja Kolumbuksen palanneen   saarille vasta 1498 purjehtiessaan Uuteen maailmaan, toiset lähteet väittävät Kolumbuksen asuneen saarilla välillä pitkiäkin aikoja.

Madeira kuuluu vieläkin Portugalille vaikkakin sillä nykyisin on itsehallinto. Tämän autonomian se sai vuonna 1976. Sillä on myös  oma presidentti ja hallitus.
Mutta mitkä ovat Madeiran elinkeinot?  Mistä Madeira saa elantonsa?

1400-luvulla ykköstuote oli sokeriruoko ja sillä Madeiran kauppiaat rikastuivat 150 vuoden ajan. Sitten valitettavasti Amerikka valtasi sokerimarkkinat tuottamalla edullisempaa sokeria.
Eipä siinä mitään, oli keksittävä uusi elinkeino. Se löytyi viinistä.
Madeira on kuin tehty viininviljelyyn. Saarten lämpötila on ideaalinen, milloinkaan ei ole liian kylmää, sadonkorjuuaika on pitkä; koska viiniköynnökset kasvavat vuorenrinteillä aloittavat poimijat alempana sijaitsevista makeista viinirypäleistä edeten yhä ylemmäksi ja kuivempiin rypälelaatuihin.
Madeiran ehkä kuuluisin viini on malvasia.
Funchalissa, Madeiran pääkaupungissa voi vierailla vanhassa luostarirakennuksessa sijaitsevassa The Old Blandy Wine Lodgessa. Siellä sijaitsee viininvalmistamo, viinipuoti, viininmaistelubaari ja viinimuseo. Baarissa voi makustella erilaisia viinejä ja päättää sitten ostaako vai eikö.

Madeiran nimikkoviini lähdössä maailmalle


Ja onhan siinä aromit tallella


 Baarissa sitä on lisää
Museon antia


Kun puhutaan viljelyskasveista ei pidä unohtaa hedelmiä. Jos sokeri oli valkoista kultaa niin banaanit ovat keltaista kultaa. Banaaniviljelmiä näkyykin ympäri saarta.


Banaanit ovat jotenkin erimallisia kuin totutut banaanit


Banaaniviljelmiä löytyy joka puolelta


Eksoottisempiakin hedelmiä on toki tarjolla


Ja kun saarella ollaan niin kyllä kalastuskin on varteenotettava elinkeino. Yleisin saalis muodostuu
makrilleista, tonnikalasta, boniiteista ja marliineista

 Kalaa saa kuivattuna
 tai tuoreena

Kuvat ovat torilta nimeltään Mercado dos Lavradore, nähtävyys Funchalissa


Madeirasta puhuttaessa kuitenkin  tärkein tulolähde on varmastikin turismi. Turisteja riittää joka vuodenajaksi, ja miksei riittäisi, kesällä on mahtavan rantaloman aika ja talvella hotelleita kansoittavat lämmintä ilmastoa rakastavat muuttolinnut. Näitä muuttolintuja pääsi bongailemaan esim. Funchalin rantakadulla. Urosten tuntomerkkejä olivat valkoiset kintut ja polvihousut, naaraat olivat usein päästään värikkäitä ja ne olivat usein verhoutuneet jonkunnäköiseen hattuun, selässä keikkui usein reppu.


 Kolme eri turistibussilinjaa kiertää aamusta iltaan Funchalin katuja, asiakkaita tuntui riittävän.


Monten kylässä turistien suosittu ajanviete on laskea kelkalla alas jyrkkää mäkeä. Vanha perinne elää.


 Retkiä voi ostaa maalle ja merelle.
Saatavilla on vaellusretkiä levadoilla, autoretkiä vuoristoon ja veneretkiä. Myös kalastusretkiä järjestetään. Tuolloin saaliista saa napata valokuvan ja sen jälkeen saalis palautetaan mereen. Kätevää, samoista kaloista voi nauttia yhä uudestaan ja uudestaan.


 Turismiin kuuluvat myös matkamuistot. Esimerkiksi kirjontatyöt ovat kuuluisia. Tässä tosin Marcon säläkauppa.


Taksit ovat edullisia ja niitä riittää


Sitten vihdoinkin niitä faktoja. Kollegani Tero näet kysyi faktoja Madeirasta ja tässähän niitä on.

Saari on kaukana kaikesta, lähin rannikko on Marokko, sinne on 608 kilometriä, Lissaboniin on täydet 1000 km.
Madeiran  pinta-ala on 800 neliökilometriä.
Madeira on 56 kilometriä pitkä ja 23 kilometriä leveä, ei siis suuruudella pilattu (vertailun vuoksi Ahvenanmaa on 1580 neliökilometriä).
Korkein kohta on Pico Ruivo, 1,862m, korkeuserot ovat yleisesti ottaen suuria
Asukasluku saarilla on 270,000, pääkaupungissa Funchalissa 112,000.
Presidenttinä toimii Miguel Albuquerque.
Itse vierailin saarella marras-joulukuun vaihteessa. Lämpötila oli päivisin 20-22 astetta, öisin oli toki viileämpää. Sadettakin saatiin, mutta sadekuurot eivät tavallisesti kestäneet kauaa.

1 kommentti: