tiistai 26. joulukuuta 2017

Matkailuvuosi 2017 ei mennyt niinkuin kaavailin

Haluaisin todellakin hehkuttaa, että 2017 oli mahtava matkavuosi, mutta eihän vuosi nyt ihan suunnitelmien mukaisesti mennyt.
Vuoden alkuunhan oli kaavailtu ja jo tilattukin Etelä-Amerikan risteily, Buenos Aires, Iguazu ja paljon muuta odottivat, mutta kuinkas sitten kävikään?
Tammikuun alussa jouduin leikkaukseen kun verkkokalvoni vain äkkiä irtosi. Siitä alkoi viikkokausia jatkuva asentohoito, joka tarkoitti riippumista pää alaspäin. Ei saanut lukea mitään, ei koskea tietokoneeseen, ei katsoa tv:tä ja pahinta kaikesta, ei astua lentokoneeseen. Silmään oli näet leikkauksessa pumpattu kaasua ja sen häviäminen kesti kaiken kaikkiaan 3 kuukautta. Siksi matkavuoteni alkoi vasta huhtikuussa, no kerran kävin ennen sitä Tukholmassa - laivalla tietenkin.

Vuoden paras hiekkaranta oli Santa Mariassa Kap Verdellä



Vuoden eksoottisin  kohde oli varmastikin Kap Verde


Huhtikuussa sitten pääsin vihdoin matkaan, Afrikka veti puoleensa, niinpä sieppasin äkkilähdön Kap Verdelle. Mukaan seuraksi lähti reissutätini lue tästä
Ja kun pää oli saatu avatuksi oli huhtikuussa vuorossa tyttöjen matka Kiovaan Euroviisuja katsomaan. Mutta eikös onnettomuusputki jatkunut, kaaduin lenkkipolulla ja käsivarteni murtui, se ei tosin estänyt minua lähtemästä matkaan käsi kantositeessä. Kiova oli kaikin puolin mukava tuttavuus, täynnä kauniita kirkkoja ja luostareita, lisäksi hintataso yllätti positiivisesti lue tästä
Tulimme siellä Kiovassa sitten lyöneeksi vedon, että lähdemme vuonna 2018 voittajamaahan seuraamaan kisoja ja Salvadorhan vei voiton Portugaliin, joten olihan veto lunastettava ja lennot  toukokuiseen Lissaboniin onkin jo 
varattuna.

 
Vuoden turistikuva pahimmillaan, mutta olihan se Euroviisupokaali kuvattava oikeissa mittasuhteissaan

Toukokuussa ehdin taas käväistä Tukholmassa ja sitten olivatkin vuorossa "lapsilomat", ensin tyttären ja tyttärentyttären kanssa fiilistelylomalla Nizzassa  lue tästä    ja heinäkuussa pojan, miniän ja kolmen tenavan kanssa ihan kunnon rantalomalla Sardiniassa. Lastenlasten kanssa käytetty aika on aina laatuaikaa.


Kaupunkien kestosuosikki  oli Nizza


Ah, noita auringonlaskuja Sardiniassa, tässä ilmiselvästi vuoden auringonlasku

Kesäkuun lopussa oli tarkoitus lähteä aviomiehen kanssa purjehtimaan ja lähdettiinkin, mutta matka katkesi jo Ahvenanmaalle kaasuvaijerin katkeamisen takia ja saimme palailla takaisin telakalle. Pieneksi korvaukseksi lähdimme Gdanskiin kolmen yön minilomalle lue tästä     


    Vuoden kaupunkiristeily tehtiin Gdanskista Sopotiin           

Tämä oli ainoa matka mille aviomies halusi mukaan, hän kun haluaa enemmänkin pysyä Pohjoismaissa. Itse asiassa hän on ilmoittanut, että haluaa enää vain k-kirjaimella alkaviin maihin. Toiveikkaana ehdotin Kambodzaa, mutta sekään ei kelvannut, tähän mennessä hän on ollut mukana Kanarialla, Karibialla ja Kuubassa, seuraavana on kuulemma vuorossa Kanada. Sitä odotellessa...


Syksy alkoi sateisena ja selailin jälleen lentotarjontaa, Balkanille teki mieli ja löysin puoli-ilmaiset lennot Splitiin - sinne siis. Viikko menikin mukavasti Kroatiassa ja Bosniassa kierrellessä lue tästä

Vuoden kansallispuisto oli Krka

Vuoden paras kohde, Mostarin silta

Lokakuussa oli jälleen vuorossa tyttöjen matka, tällä kertaa kävimme Edinburghissa Skotlannissa, positiivinen kokemus tämäkin matka, tutustuimme mm. Edinburghin linnaan, kävimme museoalus Britanniassa ja ehdimme myös pariin konserttiin ja balettiin lue tästä 

Vuoden Kiinnostavin olohuone kuului kuningatar Elisabethille Britannia-aluksella

Aloitin myös Euroopan pääkaupunkien täydennys- ja kertauskurssin, ensimmäiseksi päivitin Oslon. Jotenkin sitä aina ajattelee, että Oslossa on kovin kallista, mutta tämä vierailu ei mitenkään tukenut tuota väitettä. Olivat myös rakentaneet Oslonvuonon rantaan iki-ihanan oopperatalon  lue tästä

Vuoden kaunein rakennus - oopperatalo Oslossa

Vuosi alkoikin jo lähestyä loppuaan, pienen Tallinnaan suuntautuneen balettimatkan jälkeen lähdimme kollegan kanssa Etelä-Afrikkaan pariksi viikoksi.
Tämä lentomatka olikin vuoden pisin, Helsinki-Istanbul-Kapkaupunkiväli tarvitsi yli 10 000 lentokilometriä.
Etelä-Afrikassa ehdimme käydä mm. Robben islandilla ja Hyväntoivonniemellä.

Pidin matkoista jonkinnäköistä tilastoa; lentomatkoja kertyi 24, erilaisia laivamatkoja 10 kpl ja venepäiviä 14. Lisäksi matkoja suoritettiin junalla, bussilla ja henkilöautolla.

Yöpymisiä oli hotellissa  48 kpl, mökissä 33 kpl, sukulaisissa ja tuttavissa, suurin osa omien lasten luona, 9 kpl, omassa veneessä 8 kpl, laivalla 4 kpl, bussissa (onneksi on se yöbussi) 7 kpl, lentokoneessa 2 kpl ja sairaalassa 1 yö.
Kustannuksia en ole laskenut koska olisi vaikeaa laskea mikä on normaalia kulutusta ja mikä taas nimenomaan matkoihin liittyvää. 
Vuoden 2017 aikana tulin vierailleeksi 11 maassa joista Kap Verde ja Etelä-Afrikka olivat uusia tuttavuuksia. Uusia kaupunkeja olivat Kiova, Alghero, Gdansk, Sopot, Edinburgh ja Cape town


Vuoden luontokuvan eläinystävä löytyi parin tunnin matkan päästä Kapkaupungista


Kapkaupungin lumoissa, vuoden suurkaupunki


Fammon vaelteluista voit lukea myös Instasta ja Facesta tai osoitteesta blogit.fi

23 kommenttia:

  1. Kylläpä siinä on ollut reissuja kerrakseen. Harmi että alkuvuotesi meni huonosti mutta hyvi otit vahingon takaisin. Mekin käytiin Mostarissa. Silta ympäristöineen oli hieno mutta ei ehkä sen väärtti että retkemme sinne kesti kokonaisen päivän. Etelä-Afrikka kiinnostaisi myös kovin.

    VastaaPoista
  2. Minä olin odottanut sitä Mostarinvierailua niin kauan, että olisin ollut siellä montakin päivää. Kyllä yhdessä kaupungissa aina päiväksi tuttkimista riittää.

    VastaaPoista
  3. Vi har också varit utomlands. Vi gjorde två båtresor till Finland, den ena ända bort till Helsingfors. Lite österländsk stämning där. Vi promenerade på Mannerheimvägen. Och nu har jag fått den senaste boken om Mannerheim i julklapp. Viket märkligt sammanträffande!
    Lycka till nästa år, du har goda chanser att slå ditt rekord nu när du är en heltidsglobetrotter!

    VastaaPoista
  4. Ja, båtresor kan vara jättetrevliga, bara man inte behöver stiga upp sex på morgonen. Det stämmer också att Helsingfors liknar en österländsk stad, nämligen rysk. Passar bra så här på Finlands 100-års jubileumsår att läsa om Mannerheim och varför inte att promenera på Mannerheimsvägen (hehe)också.

    VastaaPoista
  5. Olipa sinulla kurja startti vuoteen, mutta onneksi ehdit vaikka mitä sen jälkeen :) Kap Verde, Kapkaupunki ja Kroatia kiinnostavat minua erityisesti, Kroatiaa mietin jo keväälle, mutta Amsterdam ja Saksa veivät voitot :) Kapkaupunkiin olisi kiva lähteä jollain porukalla, täytyypä alkaa kysellä matkaseuraa sinnepäin :) Mukavia reissuja ensi vuonna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vaan, aina on edessä se valinnan vaikeus. Niin monta hienoa paikkaa maailmassa, niin rajoitetusti aikaa.

      Poista
  6. Onpas ollut kaikenlaisia epäonnisia kommelluksia! Niistä huolimatta olet kuitenkin ehtinyt matkustella mukavan paljon. Afrikkaan olisi ihana päästä itsekin!

    VastaaPoista
  7. Niinkuin tapaan sanoa "aina ei voi voittaa". Niinhän se elämässä menee, mutta kukas nyt pienistä lannistuisi.
    Olet oikeassa tuossa kommentissasi, Afrikkaan olisi kiva päästä, tarkoitan niin moneen muuhunkiin paikkaan Afrikassa.

    VastaaPoista
  8. Huh, onpas kamala tuo alkuvuoden koettelemus ja ikävää, että jouduitte perumaan noin upean matkan. Mutta onneksi vuoteen on mahtunut silti hienoja reissukokemuksia, erityisesti tuo Etelä-Afrikka vaikutti todelliselta seikkailumatkalta mitä nyt syksyn mittaan juttujasi lueskelin. :)

    VastaaPoista
  9. Koettelemus kyllä, mutta vaikeudet vahvistavat. Yritetään toki uudestaan jospa tänä vuonna onnistuisi tuo Etelä-Amerikkakin.

    VastaaPoista
  10. Epäonnesta huolimatta ihaniin paikkoihin olet päässyt! :) Minuakin kutsuu todennäköisesti tänä vuonna ensi kertaa Etelä-Afrikka, odotan innolla!

    VastaaPoista
  11. Täytyy sanoa, että vuosi alkoi aika toivottomissa tunnelmissa, mutta onhan sitä muille pahempaakin sattunut. Etelä-Afrikalla on vaikeutensa mutta sen luonto on ihan ehdoton, hyvää reissua sinulle.

    VastaaPoista
  12. Taitaa tuollainenkin ongelma olla yllättävän yleinen, sillä suvustakin löytyy päättyneeltä vuodelta yksi esimerkki. Meilläkin peruuntui pari jo tehtyä varausta viime vuonna, yksi pienen operaation takia kesäkuussa ja toinen lokakuussa keuhkoveritulpan takia - mutta sen siitä saa, jos on reissu varattuna melkein joka kuukaudelle. Onneksi matkavakuutus korvasi ja tehdyt varaukset olivat vasta luokkaa lennot, eli muita kuluja ei tullut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä kuinka yleinen ongelma, muttei ollenkaan miellyttävä kokemus. Ei ole tietenkään keuhkoveritulppakaan, varmaankin sinun täytyy olla jatkossa varovainen, mutta kaikenlaista sattuu ja kaikenlaiseen täytyy varautua. Meillä oli jo koko reitti suunniteltuna ja maksettuna.

      Poista
  13. Aivan mahtavia reissuja sait tehtyä alkuvuoden epäonnesta huolimatta! Mulla on Kiova edessä kuukauden päästä, täytyykin käydä lukemassa sun juttu sieltä!

    VastaaPoista
  14. https://fammomatkalla.blogspot.fi/2017/05/kiova.html Tässä on toinen juttu Kiovan nähtävyyksistä, mm. Lavrasta. Hyvää matkaa Kiovaan!

    VastaaPoista
  15. Tosi paljon mielenkiintoisia on sun matkavuoteen mahtunut vastoinkäymisistä huolimatta! Monta sellaista kohdetta, joihin itse vielä jonain päivänä ehdottomasti haluan matkustaa :)

    VastaaPoista
  16. Vaikka paljon jäikin tekemättä niin kiitollinen saa tietysti olla siitä mitä saa.

    VastaaPoista
  17. Upeille reissuille olet tärykalvoongelmista huolimatta päässyt lopulta, Afrikan matkat ovat itselläni vasta haavetasolla! Mullakin oli tänä vuonna niin raju korvatulehdus, että tässä saa koko aika jännittää koska se tulee uusiksi ja missä kunnossa se tärykalvo alkaa olla – inhoittavia vaivoja kun lentää paljon!

    Toivottavasti 2018 on sulle upea reissuvuosi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti inhottavia nuo korvavaivat, niitä minulla ei onneksi ole vielä ollut, vain nämä silmäongelmat. Niissäkin on toki enemmän kuin tarpeeksi.

      Poista
  18. Se harmittaa aina kun joutuu perumaan tai luopumaan matkasuunnitelmista. Oli syys sitten sairaus tai joku muu. Onneksi pääsit kuitenkin monille mukaville matkoille ja toivotaan tästä uudesta vuodesta oikein hyvää ja inspiroivaa matkailuvuotta!

    VastaaPoista
  19. Kiitos ystävällisistä sanoistasi, eiköhän tästä kehitellä hyvä reissuvuosi. Siis jos ei mitään yllättävää tapahdu. (Koputtelen tässä työpöytääni)

    VastaaPoista