keskiviikko 14. kesäkuuta 2017

Drottningholmen

MÄLAREN-JÄRVEN HELMI

Kuvitellaanpa aurinkoinen kesäpäivä, sopivan lyhyt merimatka, upea renesanssilinna, joka lisäksi on Unescon maailmanperintökohde. Mistä sellainen löytyy? No Tukholmasta löytyy. Toukokuun lopussa testasin ystävättäreni kanssa tämän Drottningholmin linnan.

Ruotsista löytyy monia maailmanperintökohteita ja niin läheltä kuin Tukholmasta ja sen ympäristöstä löytyy kolme. On Skogskyrkogården, Mälarenin rannalla oleva Birka ja sitten ehkä paras kaikista, kuningasparin nykyinen asuinpaikka Drottningholmen. Linnan puisto, linna, Kiina-paviljonki ja linnateatteri ovat vierailukohteita, vain osa linnasta on erotettu kuningasparin yksityiseksi asunnoksi.
Linna sijaitsee saarella Mälaren-järvessä, sinne pääsee autolla ja ilman omaa autoa ottamalla metron Brommaan ja jatkamalla sieltä bussilla perille.
Näin kesäaikaan on kuitenkin paljon hauskempaa kulkea laivalla, samalla voi nauttia tunnin raikkaasta merimatkasta ja vaikkapa lounastaa samalla.
Laivat lähtevät Kaupungintalon laiturista kesäaikaan klo 10-19 ja takaisin Drottningholmista klo 11-20.30. Matka maksaa SEK 160, edestakainen lippu SEK 210.

Tässä se nyt on, 1600-luvulla rakennettu renesanssilinna, vaikutteita on saatu, no mistäs muualta kuin Versaillesista, Ranskasta.

Yksityinen puoli on tämän aidan takana, sinne ei turreilla ole asiaa.Tämä pittoreski talo on kahvila, siellä sijaitsee myös lipunmyynti ja matkamuistomyymälä. Lippuja on saatavilla erilaisia. Jos haluaa nähdä linnan ja Kiina-paviljongin on hinta SEK 190. Kombilippu, mikä sisältää myös teatterin ja matkan maksaa aikuiselta SEK 455. Lipun voi ostaa valmiiksi myös netistä. Vaikeutena on ettei etukäteen voi olla varma mitä haluaa nähdä.

Linnan puutarha on valtaisa.Portti on auki - tästä kullatusta portista pujahdamme puutarhaan.
Puutarhan malli on lainattu Versaillesta, tosin Gustav III on lisännyt sinne englantilaisen puiston kiemurtelevine polkuineen ja kanavineen. Puutarhasta löytyy viivasuoria käytäviä, viheralueita, lehmusreunusteisia käytäviä, lampia, suihkulähteitä, vesiputouksia, patsaita, ja erilaisia rakennuksia. Keskellä puistoa komeilee Herkules-suihkulähde Adrian de Vriesin suunnittelemien pronssipatsaiden ympäröimänä.Puutarhan periltä löytyy myös tämä portinvartijan talo. Hänen velvollisuuksiinsa kuului paitsi avata ja sulkea portti myös viedä eväät koululaisille.Slottsteatern - Linnateatteri 1700-luvulta, sen toiminta on vielä nykyäänkin vireää, se onkin maailman vanhin vielä toiminnassa oleva teatteri. Siellä järjestetään konsertteja ja esitetään näytelmiä.
 Puutarhan etäisimmässä nurkassa nököttää Kiina-paviljonki, se on rokokootyylinen huvimaja, syntymäpäivälahja kuningas Adolf Fredrikiltä kuningatar Lovisa Ulrikalle vuonna 1753. Huvimajassa on paljon kiinalaisaiheista koristelua. Kaakeliuuneissa asuu kauneus
Gustav III:n rakennuttama vartioteltta toimi sotilaiden majoituspaikkana.


Astuessamme itse linnaan aistimme vuosisatojen siipien havinan. Linna on alunperin arkkitehti Nicodemus Tessinin vuonna 1665 piirtämä barokkilinna, myöhemmin hänen poikansa suunnitteli jatkosiipiä, mutta hänen tyylinsä oli maanläheisempi. Kuningatar Lovisa Ulrika sai linnan häälahjakseen vuonna 1744, hän piti rokokoosta ja niinpä hän sisusti linnan rokokoohuonekaluin. 
Koko juhlahuoneisto-osasto on avoin yleisölle. Sisäänkäynti linnaan on vaikuttava. Katot on koristeltu ornamentein tai maalauksinJuhlasalissa kelpaa tanssahdella


Vihreän salongin eleganssia
Gustav III halusi itselleen jotain omaa muuttaessaan linnaan, hän sisusti sinisen seurusteluhuoneen.


Bye-bye. Aika kuluu nopeasti vaellellessa hehtaarien suuruisella alueella. Vesibussi vie meidät taas takaisin kaupunkiin. Ehdimme tunnin kestävän matkan aikana nauttia myöhäisen lounaan viineineen.
Vierailu Drottningholmissa vie matkoineen 3-5 tuntia, eikä linna avaudu ennen kymmentä, joten vierailulle on parasta varata koko päivä, varsinkin kun sadat muut turistit ovat saaneet täsmälleen saman idean ja laivoille voi olla hienoinen tungos.


Seuraa Fammon vaeltelua myös Instagramissa

9 kommenttia:

 1. Taas jotain häikkää kommenttiruudussa. Kyllä se tästä nyt ainakin toimii

  VastaaPoista
 2. Kiitos tästä virtuaalikierroksesta! Kivan näköinen paikka, pitääkin yrittää muistaa käydä tuolla seuraavalla kerralla Tukholmassa!

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen ja upea kohde varmasti paikan päällä! Puisto näytti todella kauniilta, olisi kiva kävellä siellä rauhallisesti istutuksia katsellen.

  Itse asiassa olen vilaukselta tuota rakennusta nähnytkin, kun yhtenä juhannusaattona pelasin golfia Drottningholmin golfkentällä. Sillä nyt ei sinänsä ole mitään tekemistä kuninkaanlinnan kanssa, vaikka ruotsin kuninkaallisin kenttä onkin -> sijaitseehan se kuninkaallisisten omistamilla mailla :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eipä huonompi saavutus sekään.Oliko peliseura peräti kuninkaallista?😊

   Poista
  2. No eipä huonompi saavutus sekään.Oliko peliseura peräti kuninkaallista?😊

   Poista
 4. Minulle riittäisi elämykseksi jo tuo puistoalue. Pitääkin alkaa taas kerran uutta Tukholma-visiittiä miettiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä ihan käymisen arvoinen paikka.Monella jää käymättä koska sinne täytyy ihan vartavasten varata aikaa.

   Poista
  2. Tämä on kyllä ihan käymisen arvoinen paikka.Monella jää käymättä koska sinne täytyy ihan vartavasten varata aikaa.

   Poista
 5. Mielenkiintoisen näköinen paikka. En ole ennen ajatellutkaan, että voisin tehdä tällaisenkin kierroksen. Täytyy ehkä ensi kerralla Tukholmassa ollessa harkita tätä vaihtoehtoa eikä aina vain jäädä pyörimään siihen samoille kulmille. Kiitos kivasta postauksesta!

  VastaaPoista