keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Hiekkadyynien lumoa

HIEKKADYYNIEN LUMOA


Vuodenvaihteessa saimme kokea kahdet dyynit, ensin dyynit Yyterissä ja sitten toiset Maspalomasissa Gran Canarialla.


Dyynit ovat hienojakoista lentohiekkaa mitä tuuli ja aallot muotoilevat, dyynejä muodostuu varsinkin jos tuulee aina samasta suunnasta. Ne voivat jatkua kilometrikaupalla ja olla yli kymmenen metriä korkeita.
Hiekan ja tuulen lisäksi dyynien muodostukseen tarvitaan myös kasveja jotka sitovat hiekan paikoilleen. Dyynit jaetaankin valkeaan, harmaaseen ja metsäiseen vyöhykkeeseen riippuen kasvillisuuden määrästä.
Maa kohoaa yhä  Porin rannikolla ja merestä kohoaa lisää hiekkaa. Vaalein dyynialue onkin meren tuntumassa ja ensimmäiset kasvit jotka hiekkaan tarraavat ovat rantavehnä ja suola-arho.
Rantavehnä on kasvi joka kestää vettä ja tuulta.


Aamuauringon kalvakat säteet kultaavat yössä kostuneen hiekan.

Yyterissä vanhin ja korkein dyyni on nimeltään Keisarinpankki. Dyynejä voi ihailla kauempaa vaellellessaan luontopolkuja pitkin tai vaihtoehtoisesti voi kahlata valuvassa, jalan alta pakenevassa hiekassa. Siinä tarpoessaan saa tietysti  paremman tuntuman dyynien rakenteeseen.

Emme olekaan rannan ainoita tallaajia.Tummalla dyynialueella kasvit lisääntyvät ja peittävät maanpinnan. Metsäisellä alueella kukoistavat jo havupuutkin.

Joulukuinen päivä on niin lyhyt, että joka hetki on hyödynnettävä.Lämpötilaero Yyterissä ja Maspalomasissa on melkoinen, sekä ilmassa, että hiekassa. Vaikka Yyterissä onkin joulukuuhun nähden lämmintä, +8 astetta, voittaa Maspalomas kirkkaasti +25 asteella.

Maspalomasin dyynialue on yli 300 hehtaarin laajuinen, se on ollut luonnonsuojelualuetta jo 1800-luvun lopulla vaikkakin turismi ja liika rakentaminen ovat vahingoittaneet herkkää ekosysteemiä. Mielenkiintoista on, että dyynit siirtyvät 2-5 metriä vuodessa länteen päin. Lännessä on laguuni, joka sekin on luonnonsuojelualuetta. Lammessa asustelee kaloja ja lintuja. Vielä lännempänä kohoaa 56-metrinen El Faron majakka.El Faron majakka valmistui  1800-luvun lopussaDyynit jatkuvat ja jatkuvat. Ne jatkuvat peräti 12 kilometrin verran.
Tarpominen paksussa hiekassa on raskasta ja uuvuttavaa, vähän helpottaa jos riisuu kengät jalastaan.Lähin hotelli sijaitsee turhankin lähellä.


Dyyneillä voi liukua, kieriä, lasketella suksilla tai vaikkapa pyöriä alas.


Laguunissa viihtyvät haikarat, kuovit ja kuningaskalastajat.


 Rantaelämä on huomattavasti vilkkaampaa kuin Yyterissä. Vielä suositumpaa kuin dyyneillä kiipeily tuntuu olevan vesirajassa vaeltelu.


Molemmilta rannoilta löytyy myös nudistiranta - tai, no ainakin tieto sellaisen olemassaolosta. Yyterissä on kuitenkin syksyinen keli eikä nudisteja näy ja Maspalomasissa nudistit ovat varmaankin hyvin maastoutuneet jonkin dyynin taa.


Kummallakin dyynialueella on varmastikin omat kannattajansa niin kuin kummassakin on oma tenhonsa, molemmat ovat ehdottomasti vierailun arvoisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti